Grillad Helleflundra med pernodsås

Grillad Helleflundra med pernodsås samt kokt potatis. Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka Helleflundra.
En riktig fin god bit grillad fisk - dyrt jovisst men väl värt ibland. Helleflundra kan ersättas med annan fast vit fisk eller lax.
Grilla Helleflundrabiten lätt inoljad på hög värme. Rör ej fisken på några minuter så lossnar den lättare från gallret. Pilla försiktigt loss fisken. Du behöver inte vända fisken om du sätter på lock på grillen eller täcker över fisken med lite folie. Eller sätt in den i ugnen några minuter så att den blir så klar du vill ha den.
Välj Msc-märkt helleflundra (helleflundra som ej är märkt från hållbart fiske är rödlistad).

4 portioner grillad Helleflundra

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 4 bitar helleflundra à 140 gram, med eller utan skinn
 • 4 tomater
 • 1 gul lök
 • 4 msk olivolja
 • 1 dl pernod (anissprit)
 • 4 dl creme fraiche
 • Tillbehör: 12 medelstora färskpotatisar
 • 200 gram färska brytbönor eller haricots verts
 • 65 gram, en påse, grönsallad som maché, ruccola, babyspenat eller valfri sallad

Tillagning

 1. Tänd grill eller sätt ugnen på 175 grader.
 2. Klyfta tomater och lök.
 3. Fräs och koka ihop i olivolja i 20 minuter.
 4. Förbered och börja koka potatis.
 5. Mixa (med stavmixer eller i matberedare) eller mosa tomaterna till en sås. Sila ev. bort tomatskalen men det behövs ej.
 6. Tillsätt pernod och creme fraiche.
 7. Smaka av pernodsåsen med salt och vitpeppar. Håll varm.
 8. Smörj in fisken i olivolja, salt och vitpeppar.
 9. Stek eller grilla helleflundran brun på översidan någon minut. Använd grillpanna eller utegrill.
 10. Vänd och grilla eller stek med skinnet nedåt någon minut.
 11. Grillar du på utegrill så fortsätt grilla med skinnet nedåt i ca 7 minuter men lägg fisken åt sidan på lägre värme, justera upp grillgallret eller justera ner värmen på grillen.
 12. Grillar du i grillpanna så laga färdigt i ugnen: lägg över i en ugnsform (eller använd grillpannan om den tål ugnsvärme). Sätt in helleflundran i ugnen i ca 10 minuter för att steka klart.
 13. Ansa och koka bönor mjuka i ca 5 minuter. Skölj sallad.
 14. Servera grillad helleflundra med pernodsåsen samt kokt färskpotatis, kokta brytbönor och garnera med machésallad eller ruccolla.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer