Ajvarsås

Ajvarsås är nog den enklaste såsen du kan laga. Sen är den riktigt god också - iallafall om du gillar paprika. Ajvar är ju en paprikaröra och finns i hetare och starkare variant för de som gillar det liksom en mildare variant för andra. 

Ska du ha ex. en grillsås eller kall sås till många på fest eller buffé så är ajvarsås perfekt. Garnera den då gärna med lite extra ajvar samt hackad gräslök eller persilja. Eller tärnad paprika. Riktigt festligt blir det om du tar paprika och strimlar den riktigt fint likt små tandpetare på längden och sedan lägger i en burk med vatten över natten i kylen. Då får du krulliga små paprikastrimlor som du kan garnera ajvarsåsen med. 

4 portioner ajvarsås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl ajvar, mild eller stark
  • 4 dl matyoghurt

Tillagning

  1. Blanda ajvar med matyoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer