Ajvarsås

Ajvarsås är nog den enklaste såsen du kan laga. Sen är den riktigt god också - iallafall om du gillar paprika. Ajvar är ju en paprikaröra och finns i hetare och starkare variant för de som gillar det liksom en mildare variant för andra. 

Ska du ha ex. en grillsås eller kall sås till många på fest eller buffé så är ajvarsås perfekt. Garnera den då gärna med lite extra ajvar samt hackad gräslök eller persilja. Eller tärnad paprika. Riktigt festligt blir det om du tar paprika och strimlar den riktigt fint likt små tandpetare på längden och sedan lägger i en burk med vatten över natten i kylen. Då får du krulliga små paprikastrimlor som du kan garnera ajvarsåsen med. 

4 portioner ajvarsås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl ajvar, mild eller stark
  • 4 dl matyoghurt

Tillagning

  1. Blanda ajvar med matyoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer