Gratinerad zucchini med svamp

Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.

2 portioner gratinerad zucchini med svamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 stor zucchini
  • ca 8 medelstora champinjoner eller skogschampinjoner
  • 1 portabellasvamp (stor champinjon eller fler vanliga champinjoner)
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • några kvistar bladpersilja
  • 1,5 - 2 dl riven ost ex. gratängost eller riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp ca 1 liter vatten och en halv tsk salt i en bred panna med höga kanter och lock stor nog att zucchinin får plats på längden.
  3. Skölj och dela zucchinin på längden.
  4. Gröp ur halvorna någon cm med en sked.
  5. Koka zucchinihalvorna i 5 minuter.
  6. Rensa och grovhacka under tiden svampen.
  7. Stek svampen några minuter i en torr panna.
  8. Skala och finhacka shalottenlöken och tillsätt den tillsammans med olivolja.
  9. Skala och pressa i vitlöken.
  10. Tillsätt salt och peppar.
  11. Hacka och tillsätt persilja.
  12. Fördela svampen på zucchinihalvorna.
  13. Toppa med riven ost.
  14. Gratinera zucchinin i ca 10 - 15 minuter tills den fått fin färg.
  15. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer