Fyllda zucchinis med köttfärs

Fyllda zucchinis med köttfärs i ugn. Bakade zucchinihalvor med köttfärs, ris, tomatsås och ost.
Goda med grönsallad och skivade tomater. Gott till fyllda zucchinhalvor är också vitlöksbröd med oregano och parmesan.

4 portioner fyllda zucchinis med köttfärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 stora zucchinis
  • 6 msk olivolja
  • 300 gram köttfärs
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1,5 dl kokt ris
  • 2 dl riven mozzarellaost eller gratängost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • Vitlöksbröd: 1 stor baguette
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad oregano
  • 4 msk riven parmesan

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket om du ej har kokt ris. Koka ev. lite extra ris så har du lite restmat ex. rispytt nästa dag.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Smörj en stor ugnsform eller ugnsplåt med olivolja.
  4. Bryn köttfärsen i några msk olivolja. Hacka sönder den.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, tomatpuré, oregano, basilika, rosmarin, chiliflakes samt salt och peppar. Fräs under omrörning några minuter.
  7. Tillsätt krossade tomater och kokt ris och koka ihop till en röra.
  8. Skölj och skär bort ändarna på zucchinisarna.
  9. Dela dem på mitten på tvären och sedan på längden till halvor. Det ska bli tre vardera totalt 12 stycken.
  10. Gröp ur halvorna ca 2 cm ned runt kanterna med en vass tesked eller annan sked.
  11. Lägg dem på en bricka och fördela köttfärsröran i dem.
  12. Lägg dem i den smorda formen och sätt in i mitten av ugnen. Stek dem i 30 minuter.
  13. Ta ut dem efter 20 minuter och fördela den rivna osten på zucchinisarna. Sätt in dem i ugnen igen.
  14. Vitlöksbröd: Dela på baguetten på längden och sedan i ca 1 dm sneda bitar. Lägg dem på en bricka.
  15. Blanda olivolja, pressa vitlök och oregano i ett glas.
  16. Pensla bröden med vitlöksröran. Fördela och strö över parmesan på varje bröd.
  17. Grädda vitlöksbröden tills de är ljust bruna, ca 5 minuter på 220 grader. Sätt på grill ca 2 minuter i början. Ett tips är att använda ugnen som är på med zucchinin och sätta vitlöksbröden över dessa i övre delen av ugnen.
  18. Skölj sallad och dela ev. i bitar. Skölj och skiva tomater.
  19. Servera tre fyllda zucchinibitar vardera med sallad, tomater och vitlöksbröden.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer