Blomkålsgratäng

Kokt blomkål blir allas favorit med ostsås - supergott och festligt. En rätt som övertygar många grönsaksskeptiker. Gratinerad blomkål med ostsås funkar både som tillbehör och sås i ett. 

Vad passar mer i blomkålsgratäng? Massor med saker men man kan ex. utgå från land och ta de saker som passar ihop. Ex. italiensk variant med riven muskot, riven parmesan, stora vita kokta bönor, soltorkade tomater och bladspenat; fransk variant med fransk ost som raclette-ost eller liknande på toppen, några msk kapris och dragon;  indisk variant med garam masala; gurkmeja; kokta linser, kokt potatis - droppa sedan över chiliolja efter tycket där du fräst några torkade röda chilis i. 

Vill du ha en vegan blomkålsgratäng så ta margarin eller olja, sojamjölk och sojaost mozzarellastyle till gratineringen. 

4 portioner blomkålsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål, 400-500 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl kokspad från blomkål eller mjölk
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost eller riven mozzarella
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull med lock och en halv tsk salt.
  4. Smält smör i en såskastrull och vispa i mjölet. Rör ut klumpar.
  5. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning.
  6. Låt gratängsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter eller medan du kokar blomkålen. Rör då och då så den inte bränns.
  7. Rensa och plocka samt skär blomkålen i buketter.
  8. Koka blomkålen under lock i 3 minuter. Häll av i durkslag och skaka av.
  9. Tillsätt hälften av den rivna osten i såsen och rör runt.
  10. Fördela blomkålen i botten på formen och slå såsen över. Strö över resten av osten.
  11. Gratinera blomkålen i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills den fått färg och är genomvarm.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer