Vegan quinoasallad

En sallad med quinoa som passar för alla - veganer, vegetarianer och omnivorer. Quinoasalladen är gott tillbehör till det mesta ex. istället för pasta, ris eller potatis. Funkar varm, kall eller ljummen. Nyttig är den också. 

Här med quinoa i olika färger - vit, röd och svart - kul med lite färg! Quinoa Tricolore från Garant samt Gott liv från ICA har blandningar - vidare finns ekologiska Urtekram Go Green, Risenta eller Saltå kvarn med vit, röd och svart. Man kan ta en sort också som enbart svart, vit eller röd quinoa också såklart. Här är salladen med tomater, salladslök, paprika, olivolja, bladspenat, chiliflakes och bladspenat. Man kan ha i hackad vitlök samt andra byta och blanda i andra grönsaker också som riven morot, zucchini, annan grönsallad, fräst purjolök, fräst strimlad kål, riven rödkål, kokta bönor, kokta linser, kokt bulgur, oliver, soltorkade strimlade tomater, grillad aubergine, kokt tärnad potatis, kokt blomkål, broccoli, gröna bönor, gröna sojabönor, kokta klyftade rödbetor osv. 

Som vegan rätt så kan du förslagsvis servera quinoasalladen med rödbetsfalafel och tahinisås (blanda sesampasta tahini med olivolja och lite vatten samt citronsaft). Vegetarianer kan ha stekt halloumiost till. Vidare funkar stekt lax eller kyckling till eller valfritt. 

Blir det quinoasallad över så håller den i kylen någon dag och funkar fint att ta med till jobblunch ev. med. 

4 port quinoasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoablandning i olika färger eller enbart vit, röd eller svart quinoa
  • 4 dl vatten till kokning quinoa
  • 1 tsk salt till kokning quinoa
  • 65 gram babyspenat (1 påse)
  • 1 röd paprika
  • 8 salladslökar
  • 10 körsbärstomater
  • 4 krm chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj quinoan i hett vatten. Häll av.
  2. Koka quinoan i 10 minuter under lock i dubbelt så mycket vatten (här 2 dl quinoa och 4 dl vatten) samt 1 tsk salt. Låt sedan stå 5 minuter extra under lock.
  3. Skölj och tärna paprika fint. Stek den med chiliflakes på medelvärme i olivolja några minuter. Vill du ha vitlök i så kan du pressa i en halv klyfta vitlök nu.
  4. Skölj och strimla salladslök. Skölj och dela tomater.
  5. Blanda salladslöken, tomater och quinoa samt stek och vänd runt en minut på låg värme.
  6. Skölj bladspenat och tillsätt den.
  7. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar, citronsaft och ev. mer olivolja.
  8. Lägg ev. upp i en salladskål eller på fat vid servering. Kan garneras med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer