Fyllda zucchiniblommor

Fyllda zucchiniblommor gratinerade och bakade i ugnen fyllda med fårost, feta eller getost, citron, riven parmesan och lite smör.

Passar att servera som förrätt som de är eller tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, grönsaker eller kyckling. Fyllda med färskost, örter och riven parmesan. Vegetariska. 

Servera dem varma direkt från ugnen då är de godast. 

Vintips till är ett lättare rött ex. Pinot Noir, rosé eller kraftigare vitt. 

Räkna 2-3 zucchiniblommor per portion. Det kan man utöka om man bjuder till fest och vill vara säker på att det räcker. 

Både han och honblommor går att äta. Här har jag använt han-blommor som är lite mindre och växer med smal stam. Honblommornas stam utvecklas till zucchinis så låt dem vara kvar om du vill ha sådana senare. Tänk på att klippa bort ståndare och pistiller. 

2 portioner fyllda zucchiniblommor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 zucchiniblommor
  • 120 gram färskost som fårost, feta eller getost
  • 0,5 skal från en citron
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 äggvita
  • 20 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Plocka eller klipp försiktig bort ståndarna i blommorna utan att skada blombladen. Täck över dem och håll fuktiga medan du gör fyllningen. Förslagsvis kan du täcka över med en fuktig handduk.
  3. Riv parmesanost och hacka persilja. Skölj och riv skal av citronen ner i en skål.
  4. Smula och mosa ihop färskosten med citronskal, skorpmjöl, persilja och hälften av parmesanosten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
  6. Fördela fyllningen i zucchiniblomma och fyll varje blomma med ca 1-2 skedan av ostfyllningen. Vik in bladen så att du får små paket. Lägg dem i en ugsform.
  7. Smält smöret och ringa det över blommorna. Toppa med resterande parmesan.
  8. Gratinera zucchiniblommorna i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Blommorna pöser då upp och får fin färg.
  9. Servera zucchiniblommorna direkt från ugnen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer