Förvällda nässlor

Kokta nässlor blir som kokt spenat fast de är mycket billiga, minst lika goda samt nyttiga.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet. Det är också urindrivande och kan användas som detox.
Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.

1 sats förvällda nässlor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram nässelblad helst toppbladen
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
  2. Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp några liter vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
  4. Sänk ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
  5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara ev. kokvattnet.
  6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
  7. Hacka nässlorna - fint eller grovt som du önskar.
  8. Nu kan du använda nässlorna till ex. nässelsoppa. Ha dock ej nässlor i kylen utan laga dem eller frys in dem. Detta för att det kan bildas ett gift av jordbakterier om de ej är noga rensade (samma som kan hända med spenat).
  9. Frystips: dela upp nässlorna i knytnävsstora klumpar som du styckfryser i gladpack och sedan lägger i fryspåsar eller frysburkar. Då är det smidigt att ta fram och tina så mycket nässlor du behöver i taget.
  10. Förvällda kokta nässlor kan användas som fryst spenat ex. grovhackas och fräsas med vitlök, rödlök och smaksättas med vinäger, salt och peppar för ett gott tillbehör till det mesta.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer