Förvällda eller kokta nässlor

Introduktion och förberedelse

Kokta eller förvällda nässlor. Förväll dina nässlor innan du använder dem.

Har du plockat egna nässlor så bör du förvälla dem eller koka dem hastigt innan du äter dem.

Med att förvälla menas att man kokar dem hastigt och sedan kyler ner dem. Då bränns de inte längre och kan ätas.

Serveringsförslag

  • Förvällda eller kokta nässlor kan ätas som de är - gärna hackade och frästa eller stekta i lite smör, olivolja eller rapsolja.
  • Gott som grönsakstillbehör att hacka och steka nässlorna med lite hackad lök och vitlök i olivolja eller smör.
  • Servera med inspiration från japan med soja.
  • Använd ca en sats hackade förvällda nässlor som extra fyllning till en paj, pasta, stuvning, soppa, timbaler, till pesto, i bröd, scones, pannkakor eller med mera.
  • Byt ut spenaten mot förvällda nässlor i rätter med spenat som canneloni, frittata, bullar, bröd eller risotto.
  • Nässlorna kan frysas in till senare tillfälle.

Nässelvatten

Om du vill kan du spara nässelvattnet till att ha att vattna växter med. Då spär man 1 del nässelvatten med 10 delar vatten.

Förvällda nässlor i durkslag
Förvällda nässlor i durkslag. Vill du behålla så fin grön färg som möjligt så sköljer du nässlorna i kallt vatten; eller lägger i kallt vatten eller isvatten direkt efter du kokt dem så behålls den fina gröna klorofyllen i bladen.

Tips för att plocka

  • Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer - undvik att plocka vid vägen samt vid gödselstackar.
  • Plocka helst späda blad från nässlornas toppskott och rensa bort stammen.
  • Ett förslag är att plocka runt 2 liter lätt packade toppskott av nässlor. Det blir ca 80 gram blad. Dessa förväller du och kokar. Men du kan såklart förvälla så mycket eller litet du vill och det som blir över kan du frysa in.
  • Godast är de nyutslagna bladen från nässlor på våren.
  • Använd handskar när du plockar och rensar dem.

Avkok

Koka nässlorna 10 minuter i lite vatten - på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.

Här är ett recept på nässelsaft eller nässeljuice.

2 portioner, ca 2,5 dl förvällda nässlor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 80-90 gram nässelblad - späda blad, ca 2 liter lätt packade
  • 1 tsk salt (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka bort stjälkar och rensa nässlorna om du ej redan gjort det. Använd handskar - vanliga plasthandskar går fint.
  2. Lägg nässelbladen i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en slev. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag med plasthandskar eller slev. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp 3 liter vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt (valfritt).
  4. Sänk ner nässlorna och koka i en minut.
  5. Vill du behålla så mycket grön färg som möjligt så lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten eller isbad. Låt kallna och lägg över i durkslag. Eller så häller du bara av dem i ett durkslag och sköljer med kallt vatten. Om du vill kan du spara nässelvattnet.
  6. Krama ur en del av vattnet ur nässlorna och de är klara att användas.
  7. Hacka nässlorna - fint eller grovt som du önskar.
  8. Nu kan du använda nässlorna till det du önskar ex. nässelsoppa. Ha ej nässlor i kylen utan laga dem eller frys in dem. Detta för att det kan bildas ett gift av jordbakterier om de ej är noga rensade (samma som kan hända med spenat).
  9. Förvällda kokta nässlor kan användas som fryst spenat ex. grovhackas och fräsas med vitlök, rödlök och smaksättas med vinäger, salt och peppar för ett gott tillbehör till det mesta.
  10. FRYSTIPS: Dela upp nässlorna i knytnävsstora klumpar som du styckfryser i gladpack och sedan lägger i fryspåsar eller frysburkar. Då är det smidigt att ta fram och tina så mycket nässlor du behöver i taget.
  11. SPARA KOKVATTEN: Kokvattnet du kokt nässlorna i kan sparas till hårinpackning eller att vattna med när det svalnat.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 51 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-04