Nässelpaj

En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Räkna ca en halv plastpåse toppskott för att få ut 2 dl hackade kokta eller förvällda nässlor.

6 portioner nässelpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 2 dl kokta hackade nässlor
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en klumpfri deg. Täck över pajdegen och ställ in i kylen en kvart.
  3. Rensa nässlorna och klipp bort stjälkar. Använd handskar.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en stor kastrull och småkoka nässelbladen under lock i 10 minuter.
  5. Häll av nässlorna i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vattnet.
  6. Hacka nässlorna.
  7. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  8. Grädda pajskalet i 5-10 minuter i mitten av ugnen.
  9. Separera äggulor från vitor i två bunkar.
  10. Till bunken med äggulorna tillsätter du grädde, salt, vitpeppar, riven ost samt hackade nässlor.
  11. Ta ut pajformen med pajdeg och pensla pajdegen med lite av äggvitan när pajdegen är varm.
  12. Vispa äggvitorna till skum och vänd i och blanda med smeten med äggulorna.
  13. Häll fyllningen i pajskalet.
  14. Grädda nässelpajen i ca 30 minuter eller till pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  15. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer