Filotrianglar med spenat

Filotrianglar fyllda med spenat, broccoli och paprika. Grönt, vegan, vegetariskt och nyttigt - grönsaksfyllda trianglar med filodeg passar till middag, buffé, fest osv. Servera gärna med en grönsallad samt ajvarsås till. 

Här har jag räknat fyra trianglar per portion. Du kan dubbla receptet och använda ett helt paket filodeg på 250 gram direkt om du vill. Trianglarna kan frysas. 

Istället för färsk filodeg kan du köpa fryst filodeg och tina i kylen enligt paket. 

Trianglarna kan också friteras istället för att lagas i ugnen. Fritera då i ex. majsolja några i taget på 180 grader i någon minut tills de har fin färg. 

3 portioner filotrianglar med spenat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 6 ark
  • 0,5 rödlök
  • 250 gram fryst bladspenat
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 röd paprika
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det bränns.
  4. Tina spenat och broccoli. Hacka i grova bitar.
  5. Skölj, dela och kärna ur paprika. Skär i tärningar.
  6. Tillsätt spenat, broccoli och paprika till löken och fräs några minuter.
  7. Skär filodegen i två delar på längden.
  8. Pensla en remsa av filodegen med lite olivolja.
  9. Smörj en ugnsform eller plåt med olivolja eller lägg på smörpapper.
  10. Lägg en tolftedel (ca 0,75-1 dl) av grönsakerna i övre hörnet av filodegen. Vik sedan över filodegen och fyllningen flera gånger så att du får en triangel som paket.
  11. Pensla utsidan med lite olivolja och lägg i ugnsformen.
  12. Vik ihop alla 12 trianglar.
  13. Grädda filodegstrianglarna i ca 30 minuter tills de fått färg och är genomvarma.
  14. Servera dem varma med önskade tillbehör ex. en sallad och ajvarsås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer