Spenatrisotto

Risotto med spenat är gott som förrätt då gärna med ett gott bröd, lätt middag eller tillbehör till kött, fisk eller kyckling. En vegetarisk förrätt.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella.

4 portioner spenatprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong - du kan förslagsvis blanda hett vatten med grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl fräst spenat eller fryst spenat eller ca 500 gram färsk spenat

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och fräs någon minut till.
  4. Rör i vinet och koka upp. Rör om.
  5. Tillsätt lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Rör då och då.
  6. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar ca 15-20 minuter.
  7. Riv osten.
  8. Skölj färsk spenat om du använder det.
  9. Fräs spenaten i en panna med någon msk olivolja.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Innan servering så smakar du av risotton med salt och peppar. Rör i spenaten samt osten.
  12. Servera spenatrisotton direkt. Gärna med lite salladsblad samt extra riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer