Nässelsaft nässeljuice

Nässelsaft och nässeljuice. Ett nässelrecept som blir en nyttigt, billig och god nässelsaft och nässeljuice. Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. 

De avsilade nässlorna kan du spara och göra nässelsoppa genom att fräsa med lite lök, olivolja och spä med vatten. Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar eller plocka med handen i en extra påse. Plocka bladen av nässlorna toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Nässlorna sticks inte längre efter de kokts i 5 minuter.

Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköjvatten eller massera in i hårbåtten.

Nässelsaft kan du ha i kylen några dagar. Drick bara en halv dl nässelsaft om dagen. Något som är rätt praktiskt är att ha nässelsaften infryst som iskuber och sedan ta fram och tina och göra the eller kall drink. Nässelsaft kan också användas till att vattna växter med.

4 dl nässelsaft nässeljuice

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram nässlor
  • 8 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Plocka, rensa och skölj nässlorna.
  3. Sänk ner nässlorna och koka i minst 5 minuter.
  4. Mixa nässlorna med vattnet med en stavmixer eller i matmixer.
  5. Sila nässelmixen genom ett saftsil, chinoise, silduk eller durkslag.
  6. Nu är nässelsaften klar att dricka eller spara i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer