Nässelsoppa soppa med nässlor

Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Nässelsoppa kan lagas på flera vis och serveras vid olika tillfällen både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.

Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två snurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost.

Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.

Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot. Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.

Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.

Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.

Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbotten.

Räkna runt 2 liter löst sammanpressade nässlor till nedan recept. Eller runt 5 dl förvällda nässlor.
Istället för schalottenlök kan du ta 1 gul lök eller 15 cm purjolök.

4 portioner nässelsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram färska eller förvällda nässelblad
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 kokta ägg till servering

Tillagning

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
  2. Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Grus med mera lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
  4. Sänk ner nässlorna och koka i 5 minuter.
  5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara kokvattnet om du vill till annat.
  6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
  7. Hacka nässlorna.
  8. Dags att göra nässelsoppan. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  9. Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
  10. Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
  11. Spä soppan med vatten och grädde samt vittvin.
  12. Koka soppan i fem minuter.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
  14. Servera nässelsoppan med kokt ägghalva eller efter tycke.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer