Grönkålspaj

Baka en god ostpaj med grönkål i. Pajen passar till buffé, julbord, lunch eller enkel middag med en god grönsallad samt en dijondressing till.

Grunden är en klassisk paj med vanlig pajdeg, äggstanning samt riven ost med tillägget av fräst grönkål. Om du vill kan du ha riven Västerbottenost eller riven mozzarella. Eller blanda. Köper du färsk grönkål så skölj den noga i vatten först och skär sedan bort de grova stammarna samt hacka den sedan. Det finns också färdig fin hackad färsk samt fryst grönkål - räkna ett paket på 400-500 gram till pajen nedan. 

6 portioner grönkålspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  8. Blanda i äggen med grönkålen samt tillsätt grädde, något krm salt och halvt krm vitpeppar samt riven ost.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda grönkålspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer