Enkel pizzadeg

Introduktion och förberedelse

Ett enkelt recept på vanlig pizzadeg som lätt att göra och är smidig att baka ut.

Bakas med jäst och tar runt en timme och 20 minuter.

Användning

  • Passar dig som vill ha ett lätt och snabb jäst pizzadeg.
  • Pizzadegen passar till vanlig pizza i valfri variant. Här till fyra runda pizzor på ca 25 cm diameter.
  • Degen kan även användas till en pizza i långpanna.
  • Eller två amerikanska pizzor med tjock botten - pan-pizza. Smörj då stekpannan med rikligt med olivolja innan.

Toppings

  • Toppa med pizzasås och ost samt valfria toppings. Eller crème fraiche och ost samt valfria toppings för Bianco.
  • För inspiration vad du kan ha på din pizza kan du titta på detta pizzarecept med många förslag på toppings. Eller kolla fler förslag i kategorin pizzor.

Varianter

  • En variant är att kalljäsa degen. Kan då förberedas och förvaras i kylen flera dagar innan pizzabaket. Det är samma recept som nedan fast du tar endast hälften av mängden jäst. Lägg degen övertäckt i en stor bunke så det inte jäser över i kylen.
  • Istället för färsk jäst kan du göra degen med torrjäst - se paket för mängd.
  • Ytterligare alternativ är pizzadeg med bakpulver.
  • Ytterligare variant är att göra Napoletansk pizzadeg.

4 runda pizzor på ca 25 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 3 dl vatten, 300 gram, 37 grader varmt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 470 gram, 7,5 dl pizzamjöl, vetemjöl märkt "00" eller Tipo 00 eller vetemjöl special
  • 1 dl mjöl att justera degen vid knådning samt till utbakning

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt salt, olivolja samt allt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Knåda ihop och tillsätt eventuellt lite extra mjöl i taget till en smidig deg. Mängden mjöl kan variera något med sort av mjöl. Är degen för tjock i början kan du tillsätta några tsk vatten i taget.
  4. Knåda degen smidig i maskin i 5 minuter eller 7 minuter för hand.
  5. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek i en 1 timme.
  6. Dela degen i fyra delar till fyra stora pizzor eller sex delar till sex medelstora pizzor. Eller dela i två delar till två långpannor 25x35 cm. Forma bollar.
  7. Tryck ut en del i taget med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar degen till tunna runda pizzabottnar - ca 25 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel och kavla ut degen - försök då trycka ut lite tjockare deg ut mot kanterna.
  8. Baka ut pizzabottnar och lägg på bakplåtspapper så är de lätta att föra över till en pizzasten eller bakplåt. Eller använd pizzaspade.
  9. Låt jäsa i 10 minuter innan du lägger på topping.
  10. Nu kan du använda pizzabottnarna till valfri pizza. Toppa med valfria pålägg - förslagsvis med tomatsås, ost och valfri topping.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 246 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-09

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...