Pizza Funghi med svamp

Introduktion och förberedelse

Svamppizza med champinjoner, tomatsås, mozzarella och vitlök.

Här serverad med sallad på ruccola, babyspenat, kronärtskocka, oregano, tomater och pesto.

Som champinjoner kan du ta vanliga vit champinjoner, skogschampinjoner eller kastanjechampinjoner.

Varianter

  • Det finns också färdig pesto eller gör egen pesto eller solrospesto till.
  • Istället för champinjoner kan du ta annan färsk skivad eller fräst matsvamp som Karljohan, kantareller eller valfri sort.
  • Bearnaisesås eller vitlökssås är även gott att servera till.
  • Överbliven tomatsås kan du spara till annat.
  • Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.

Färsk eller torrjäst

Du kan använda ett halvt paket färsk jäst (25 gram) eller ett halvt paket torrjäst som motsvarar samma mängd färsk jäst. Använder du torrjäst så ta då varmt vatten och blanda ut degen med så kommer jästen igång snabbare.

Degen kan förberedas

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas. Ta hälften av jästen, knåda och låt stå att jäsa i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Rund eller oval pizza

Pizzan kan du baka i långpanna, baka ut till 2-4 runda pizzor eller baka ut till två panpizzor i stekpanna.

Bakar du runda eller ovala pizzor så använd gärna en stor baksten, pizzasten eller pizzastål att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen eller stålet på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.

Tips

  • Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
  • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
  • Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.

Baksten och pizzastål

Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

4 medelstora pizzor eller 2 stora pizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 4 dl riven mozzarella
  • 6 champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • Sallad: 6 cocktailtomater
  • 20 gram ruccola
  • 20 gram babyspenat
  • 3 kronärtskockshjärtan i lag
  • 2 msk pesto
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  5. Knåda ihop degen 10 minuter i maskin eller för hand på bakbord i 15 minuter.
  6. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  7. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  8. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  9. Förbered pizzapålägg: skölj och skiva svampen tunt och blanda med pressad vitlök.
  10. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  12. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  13. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan. När du toppat med tomatsås osv så för du över pizzorna på bakplåtspappret till pizzastenen.
  14. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela svampen på osten.
  17. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  18. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Blanda halverade cocktailtomater, ruccola, babyspenat och delade kronärtskockor med pesto och olivolja.
  20. Ta ut pizzan.
  21. Strö över oregano och servera svamppizzan med salladen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-17