Pizza Quattro Formaggi med fyra ostar

Introduktion och förberedelse

Mozzarella, fetaost, gorgonzola och chèvre.

Här med en sallad på ruccola, babyspenat, Kalamataoliver, röd paprika, kronärtskocka, rostade pinjenötter och pesto.

Val av ädelost

  • Du kan ta valfri ädelost, blåmögelost eller grönmögelost. Jag tog italiensk gorgonzola.
  • Annan ädelost som passar är svensk Kvibille, fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.

Varianter

  • Istället för riven mozzarella på påse kan du ta färsk mozzarella.
  • Istället för chèvre kan du ta svensk getost.
  • Vill du har pizza med fem ostar lägger du till lite riven parmesan. Med riven Emmenthaler får du pizza med sex ostar! Och så vidare.
  • Annat gott på ostpizza är kokta klyftade eller skivade rödbetor.
  • Istället för pinjenötter blir rostade valnötter gott.

Tips

  • Tänk på att många ostar ystas med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan åt en vegetarian så är det bra att veta.
  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete eller vetemjöl special.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.

Framförhållning

Om du vill kan du förbereda degen i god tid och kalljäsa i kylen. Ta hälften av jästen, knåda och låt stå att jäsa i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

4 medelstora eller 2 stora runda pizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 2 dl riven mozzarella
  • 50 gram chevre getost
  • 50 gram Gorgonzola, ädelost eller grönmögelost
  • 50 gram fetaost
  • SALLAD: 20 gram ruccola
  • 20 gram babyspenat
  • 0,5 röd paprika
  • 10 svarta kalamataoliver
  • 4 kronärtskockshjärtan
  • 2 msk pinjenötter
  • 2 msk pesto
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  5. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  6. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  7. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  8. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  9. Förbered pizzapålägg: skiva chevre, smula sönder Gorgonzola och fetaost. Lägg på en tallrik.
  10. Rosta pinjenötter ljust bruna i en stekpanna. Skölj ruccola och babyspenat. Skölj och strimla paprika. Dela kronärtskockshjärtan.
  11. Blanda ruccola, babyspenat, paprika, kronärtskockor, oliver med pesto och olivolja till en sallad i en skål. Strö över pinjenötter.
  12. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  13. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  14. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  15. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan. När du toppat med tomatsås osv så för du över pizzorna på bakplåtspappret till pizzastenen.
  16. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  17. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  18. Fördela osten jämnt på tomatsåsen.
  19. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  20. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Servera Pizza Quattro Formaggi med salladen och strö gärna över lite oregano vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-30