Ceasarsallad med ceasardressing

Ceasarsallad med hemgjord ceasardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. En italiensk rätt som numer är internationell klassiker och lagas i olika varianter. Vanligt är med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också.

Det finns lika många varianter av Ceasarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.

Vintips till ceasarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.

Servera gärna i djup tallrik. Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med grovt delade blad romansallad per person. Istället för att göra egen majonnäs kan du ta 2 dl köpt majonnäs - smaksätt med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt en bit grillad kyckling eller lax på varje portion - en perfekt sommarlunch eller middag. Gör gärna egna krutonger genom att skära ljust bröd i tärningar och rosta med några msk olivolja i ugn eller panna eller servera med grissinis. 

4 portioner ceasarsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter plockade och grovt delade romansalladsblad
  • 2 dl brödkrutonger
  • 100 gram hyvlad eller grovriven parmesanost
  • 100 gram kall knaperstekt bacon
  • 8 små kokta färskpotatisar (valfritt)
  • 8 cocktailtomater (valfritt)
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • Ceasardressing: 1 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 3 sardeller (valfritt)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk finriven parmesan
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Gör egen dressing från början eller använd färdig majonnäs.
  2. Egen ceasardressing: Sjud upp vatten i en liten kastrull och sjud ägget i 2-3 minuter. Spola i kallt vatten, dela och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Det går också bra att enbart använda rå äggula och vispa fluffigt först.
  3. Rör i vinäger och salt.
  4. Tillsätt olivolja droppvis under omrörning, sedan snabbare och rör till en majonnäs. En elvisp är smidig att vispa med.
  5. Smaksätt majonnäsen med sardeller, dijonsenap, vitlök samt riven parmesan och honung. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
  6. Skölj och dela romansalladen i mindre bitar i en stor skål. Skölj och halvera cocktailtomater. Skiva potatisar. Skala och skiva rödlöken tunt.
  7. Blanda med hälften av dressingen och vänd runt allt. Fördela salladen lika på fyra djupa tallrikar.
  8. Strö över parmesan, krutonger och bacon samt ringla över resten av ceasardressingen.
E-mail
Medel: 2.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer