Cobbsallad

Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

2 portioner Cobbsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 grillade kycklinglår eller kycklingbröst
  • 70 gram bacon, 0,5 paket
  • 2 ägg
  • 1 avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 blad romansallad
  • 4 blad isbergssallad
  • 2 tomater
  • 70 gram grönmögelost (Roquefort eller annan ädelost)
  • 1 salladslök
  • Dressing: 2 tsk Dijonsenap
  • 4 msk matolja som olivolja eller majsolja
  • 3 msk fin vinäger - röd, vit eller balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig. Låt svalna.
  2. Koka äggen hårda (lägg dem i kallt vatten, koka upp och ta tiden ca 6 minuter). Låt kallna i kallt vatten.
  3. Plocka och dela köttet från kycklingen till grova bitar.
  4. Alternativ vid servering är att fördela ingredienserna i två djupa tallrikar. Vidare alternativ är att lägga upp alla ingredienser sida vid sida på ett stort fat eller i enskilda skålar - då kan man blanda sin egen sallad och strö över dressingen.
  5. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och dela i skivor. Droppa över citronsaften.
  6. Skölj och dela salladen grovt.
  7. Skölj och tärna tomater.
  8. Skala äggen och dela i fjärdedelar.
  9. Smula osten i bitar.
  10. Skölj och strimla salladslöken fint.
  11. Blanda dressingen i en skål eller ett glas.
  12. Som sagt vid servering så väljer du att lägga upp varje portion i djupa tallrikar, på ett stort fat eller enskilda skålar.
  13. Alla ingredienser läggs ihop vid servering och dressingen droppas sedan över.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer