Grillade kycklingfiléer

Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna.
Marinad med vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt spiskummin. Gott till kycklingmarinad är också något krm rosmarin, tsk soja samt riven färsk ingefära.
Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem förslagsvis över natten i kylen. Lägg dem sedan i marinaden.
Grillade kycklingfiléer kan du servera med valfria tillbehör förslagsvis klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad. Du kan också låta dem kallna och servera i wraps, sallader, tärnade i bakpotatisröra osv.
Köp förslagsvis en kycklingfilé per portion.

4 portioner grillade kycklingfiléer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm malen spiskummin
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
  2. Tillsätt pressad vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar och spiskummin. Rör runt.
  3. Marinera kycklingen i minst 10 minuter. Gärna längre - från någon timme upp till något dygn.
  4. Sätt ugnen på 200 grader om du ska grilla i grillpanna på spisen.
  5. Tänd grillen eller värm en grillpanna.
  6. Grilla kycklingfiléerna så att de får grillmönster på båda sidor i 2-3 minuter på varje sida.
  7. Använder du grillpanna så sätt in den (om den är ugnsfast) eller en ugnsform med kycklingen i ugnen att steka klart i 15 minuter.
  8. Grillar du på utegrill så sänker du värmen ex. sätter på locket, höjer gallret, flyttar ut kycklingen på sidan av glöden eller lägger den i folie så att kycklingen får steka klart i 10-15 minuter på lägre värme utan att brännas.
  9. Lägg upp kycklingen på en tallrik och låt den vila 5 minuter innan servering. Du kan skära upp filéerna i skivor - skär tvärs över köttfibrerna.
  10. Innan servering så saltar du kycklingfiléerna med vanligt salt eller gourmetsalt. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer