Älgstek med kantarellsås

Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.
En god söndagsmiddag eller festlig stek.
Älgstek i ugn lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr så det är inget att laga pulled moose på ;) Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.

4 portioner älgstek med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 älgstek à ca 800 gram
  • 1 msk smör samt 1 msk matolja att bryna steken i
  • Marinad: 2 lagerblad
  • 5 enbär
  • 8 korn svartpeppar eller 2 krm malen
  • 3 kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 3 msk vinäger
  • Rostade rotfrukter: 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 morötter
  • 1,5 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • Svampsås: 2,5 dl förvällda kantareller eller 1 liter färska kantareller
  • 2 msk smör
  • 3 dl av skyn från lergrytan (eller all sky)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 tsk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 2 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar ex. över natten eller någon timme. Det går också bra att steka direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta fram en ugnsform eller stekgryta. Bryn steken runt om några minuter i en stekpanna eller stekgryta.
  4. Lägg steken i ugnsformen eller ha kvar den i stekgrytan och sätt in den i mitten av ugnen.
  5. Laga steken i 20 minuter medan du fixar rotfrukterna.
  6. Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor.
  7. Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa.
  8. Skala och klyfta löken i stora klyftor.
  9. Skala och dela palsternackor i grova bitar.
  10. Tillsätt rotfrukterna runt om älgsteken och stek färdiga med steken. Eller använd en egen ugnsform till rotfrukterna - vänd då runt dem i någon msk matolja samt stek mjuka i ca 40 minuter.
  11. Salta och peppra på rotfrukterna.
  12. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet. Tillsätt 1,5 dl vatten.
  13. Täck över med folie om du använder en ugnsform utan lock.
  14. Sätt in igen i ugnen och laga i ca 1 timme tills köttet har nått 75 grader.
  15. Rensa och skär kantareller i små tärningar (om du använder färska kantareller).
  16. Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke.
  17. Svampsås: Fräs kantareller i en torr panna några minuter.
  18. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  19. Häll i skyn från lergrytan samt grädden och koka ihop någon minut.
  20. Smaka av kantarellsåsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning.
  21. Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
  22. Lägg upp älgsteken på fat med rotfrukterna under och garnera ev. med hackad persilja.
  23. Servera älgsteken med kantarellsåsen, rotfrukterna samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé och förslagsvis grönsallad med tomater.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer