Champinjonsås

Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Såsen passar till det mesta ex. grillad kyckling med kokt potatis och kokta gröna bönor eller blandat grönsakstillbehör

Istället för 1-2 schalottenlökar kan du hacka en halv gul lök. Man kan också ha en pressad klyfta vitlök i såsen. man kan också skippa lök och vitlök helt om man vill.

Vidare passar Dijonsenap, hackad persilja, torkad dragon, mesost, tryffelolja, rödpeppar, svartpeppar, grönpeppar, svartvinbärs gelé, chiliflakes och grönsaksbuljongtärning att smaksätta champinjonsås med. 

Du kan använda vanliga champinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp. Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.

4 portioner champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl färska champinjoner
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 msk ljus soja ex. Kikkoman eller en halv tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek svampen i en stekpanna med höga kanter eller kastrull (utan fett) och rör då och då tills nästan all vätska ångat bort - det tar några minuter.
  3. Skala och hacka under tiden löken fint.
  4. Tillsätt smör och hackad lök till svampen och fräs någon minut.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i mjölk under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt grädde, timjan, rosmarin samt hackad persilja och rör om.
  8. Låt sedan champinjonssåsen koka på medelvärme i minst 5 minuter - rör då och då.
  9. Om du vill kan du mixa champinjonsåsen med en stavmixer. Du kan förslagsvis plocka upp några hela bitar champinjon och sedan mixa resten och sedan lägga tillbaks champinjonbitarna.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja. Champinjonsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer