Trattkantarellsås

Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera. 

Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.

4 portioner trattkantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 dl färska trattkantareller
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ljus soja typ Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Dela, rensa och grovhacka trattkantarellerna (om de är stora). Tina fryst svamp om du använder det. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i trattisarna. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  4. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  5. Häll på grädde och mjölk.
  6. Koka upp och rör om såsen.
  7. Låt sedan trattkantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  8. Smaka av såsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja. Håll trattkantarellsåsen varm till servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer