Sjömansbiff i lergryta

Sjömansbiff i lergryta blir riktigt god. Dessutom är den lättlagad och sköter sig själv i ugnen.
Sjömansbiff lagar man av lövbiff eller innanlår, potatis, lök och mörk öl. Enkelt men riktigt gott och värmande.
Sjömansbiff kan lagas med lövbiff, skivat innanlår eller fransyska.
Gott till är en sallad som grönsallad eller tomatsallad med avokado. Vidare kan man ha bröd till att suga upp den goda buljongen med. En kvarn med svartpeppar och flingsalt passar till. Kan serveras i djupa tallrikar då det är mycket god buljong.
Istället för torkad timjan kan man ta en msk färsk plockad timjan.

4 portioner sjömansbiff

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1,2 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Dela lök och skär i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stekpanna i en msk smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet lite i taget på båda sidor i en msk smör och krydda med salt och peppar.
  7. Lägg över på en tallrik.
  8. Tillsätt vatten, lagerblad, timjan och buljongtärning till stekpannan. Koka ur och rör så att buljongen löser sig.
  9. Varva potatis, kött och lök i lergrytan. Underst och överst ska var potatis.
  10. Häll på vattnet från stekpannan samt öl. Tillsätt ev. lite mer vatten så att det når till översta lagret potatis.
  11. Sätt in lergrytan med sjömansbiffen i mitten i kall ugn.
  12. Sätt värmen till 200 grader vanlig ugn.
  13. Laga sjömansgrytan i lergrytan 1,5-2 timmar. Potatisen ska vara mjuk och köttet mört.
  14. Servera sjömansbiffen garnerad med hackad persilja samt lite timjan direkt ur lergrytan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer