Sjömansbiff i lergryta

Sjömansbiff i lergryta blir riktigt god. Dessutom är den lättlagad och sköter sig själv i ugnen.
Sjömansbiff lagar man av lövbiff eller innanlår, potatis, lök och mörk öl. Enkelt men riktigt gott och värmande.
Sjömansbiff kan lagas med lövbiff, skivat innanlår eller fransyska.
Gott till är en sallad som grönsallad eller tomatsallad med avokado. Vidare kan man ha bröd till att suga upp den goda buljongen med. En kvarn med svartpeppar och flingsalt passar till. Kan serveras i djupa tallrikar då det är mycket god buljong.
Istället för torkad timjan kan man ta en msk färsk plockad timjan.

4 portioner sjömansbiff

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1,2 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Dela lök och skär i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stekpanna i en msk smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet lite i taget på båda sidor i en msk smör och krydda med salt och peppar.
  7. Lägg över på en tallrik.
  8. Tillsätt vatten, lagerblad, timjan och buljongtärning till stekpannan. Koka ur och rör så att buljongen löser sig.
  9. Varva potatis, kött och lök i lergrytan. Underst och överst ska var potatis.
  10. Häll på vattnet från stekpannan samt öl. Tillsätt ev. lite mer vatten så att det når till översta lagret potatis.
  11. Sätt in lergrytan med sjömansbiffen i mitten i kall ugn.
  12. Sätt värmen till 200 grader vanlig ugn.
  13. Laga sjömansgrytan i lergrytan 1,5-2 timmar. Potatisen ska vara mjuk och köttet mört.
  14. Servera sjömansbiffen garnerad med hackad persilja samt lite timjan direkt ur lergrytan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer