AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port kyckling i lergryta
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1,3 kg hel kyckling
  • 16 medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning:

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i lergryta:

Torsk med pesto
Torsk med pesto. Pestoöverbakad torsk i ugnen med grönsaker allt i ett i en form. Gott, enkelt och nyttigt. Här med ugnsrostad potatis, palsternacka, fänkål, morot, purjolök och cocktailtomater samt en kall sås med matyoghurt och sweet chili-sås.
Du kan variera med andra valfria rotfrukter och grönsaker.
Vill du göra det riktigt enkelt kan du ta bara pesto och skeda över fisken och sedan baka torsken i ugnen.
Blir också gott med lax, hälleflundra eller annan fin fast fisk.
Kokt pulled chicken
Kokt pulled chicken. Kyckling som kokats mör och god som sedan dras isär i små bitar. Kycklingköttet kan man sedan ha till allt möjligt ex. fylla i tortillas, tacos, pajer, sallader, i burgare, i mackor, röror, soppor, bakas potatis, pizza, pastasåser, pytter, nasi goreng, vårrullar, enchiladas, burritos med mera.
Välj färsk hel kyckling märkt med Svensk Fågel. Godast är majskyckling eller kravmärkt kyckling. Man kan också köpa en fryst hel kyckling och tina den innan i kylen över natten. Man kan också ta kycklinglår.
Sila upp och spara kycklingbuljongen till annat ex. kan du frysa in den så du kan ta fram lite i taget när det behövs eller ha den till soppa.
Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med Salsa med Arbolchili (sök recept här på Receptfavoriter.se) ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.
Ostpanerad skinkschnitzel med risotto
Ostpanerad skinkschnitzel med risotto, citron, ärtor och grönsallad.
Räkna en schnitzel per portion på runt 130-140 gram styck. Det finns färdigskivade skinkschnitzlar av skinkbog som passar utmärkt att panera. Annars funkar det utmärkt att själv skiva skinkstek och banka ut till schnitzlar.
Buljong till risotton kan du göra av 8 dl vatten och två buljongtärningar om du inte har tillgång till riktig buljong.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kokt kyckling med citronsås
Kokt kyckling med citronsås samt kokta knippmorötter i olika färger, kokt delikatesspotatis samt babyspenat. Du kan koka kyckling eller höns. Höns tar längre tid att koka mört men blir billigare och ändå mycket gott.
Av en kokt kyckling får du förutom köttet både buljong till såsen och buljong samt kött över till en soppa nästa dag.
Godast är färsk svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Köper du fryst kyckling så lägg den att tina i kylen dagen innan.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad. Vidare kan du laga 2 dl extra av yoghurtmarinaden och servera till som kall sås. Garnera gärna med hackad persilja eller mynta.
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Grissini grisini hembakta
Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini.
Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten. Hemgjorda grissinis år såklart supergoda nybakta. Kan också frysas och värmas.
Grissinis bakas bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också.
Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på.
Enchiladas eller fajitas med biff tortillas fyllda tortillarullar med strimlad biff
Enchiladas eller fajitas med biff. Fyllda tortillarullar med strimlad biff. Mexikanska tortillas som du fyller själv med biff, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Du kan ersätta kryddningen av köttet med en påse tex-mex kryddning. Vidare kan du ta stora tortillabröd efter tycke - räkna förslagsvis 2 per portion.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Snabb och enkel kladdkaka
Kladdkaka är en klassiker. Servera kladdkaka med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Snabb fisksoppa med aioli
En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli. Gott att servera med baguette.
Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.
Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.
Vegetarisk lasagne vegolasagne
Vegetarisk lasagne med keso och grönsaker. Supergod och lätt att göra. Vegetarisk lasagne kombineras med mängder av ingredienser.
Tar nästan ingen tid att laga och blir många härliga portioner vegolasagne.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Pajskal
Här är ett grundrecept på pajskal till vanlig matpaj samt till söt dessertpaj.
Pajdeg med socker i är för dessertpajer. Ta bort sockret om du ska göra pajskal till matpaj.
Till förgräddning: 2 dl torkade gula ärter (alternativ är att sticka hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle.
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.

Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Sjömansbiff
Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Thailändsk fiskgryta med kokos
Thailändsk fiskgryta med kokos. En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Räkna ca 140 gram laxfilé per person till huvudrätt.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook