AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port kyckling i lergryta
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1 kyckling, ca 1 - 1,5 kg
  • 16 små till medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning:

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i lergryta:

Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god vegetarisk pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Vegetarisk pasta med chili, vitlök och soltorkade tomater
Vegetarisk pasta med chili, vitlök, soltorkade tomater, riven parmesan, färsk basilika och ruccola. Passar både till vardags som fest.
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Baguette med kycklingröra
Baguette med kycklingröra till fyllning. Kycklingröra med grillad kyckling, mango chutney, curry, bacon, paprika, majonnäs, rödlök och creme fraiche.
Kycklingbaguetter är goda som lunchmackor, till picknick eller utflykt.
Baguetterna kan göras kvällen innan och förvaras i kylen. Tänk på att förvara baguetterna kallt vid längre utflykt.
Hackat äpple samt purjolök är också gott i röran.
Fyllda frallor med kyckling, guacamole och groddar
Fyllda frallor med kyckling, guacamole och groddar. Goda och nyttiga mackor till lunch, picknick eller utflykt.
Du kan välja frallor efter eget tycke. På bilden frallor med solrosfrön. Även baguette, ciabatta eller surdegsbröd blir gott.
Alla ingredienser kan du köpa färdiga men du kan också laga allt själv från början. Ex. köp färdiga eller baka egna bröd. Likaså kycklingen kan du köpa färdig eller grilla egen. Du kanske har kallt kycklingkött över att använda till smörgåsarna? Groddar kan man också grodda egna eller köpa färdiggroddade. Guacamolen finns också färdig eller så kan du mosa egna avokados. Sök recept här på Receptfavoriter.se.
Grillade kycklingspett med bulgursallad
Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Snaps med ingefära hemgjord ingefärssnaps
Snaps med ingefära. Hemgjord ingefärssnaps är gott och ingefära är nyttigt bla för hjärtat och mot inflammationer. Ingefärssnaps är också god som aperitif med massor av krossad is och en klyfta lime.
Här recept på att smaksätta en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annat okryddat brännvin eller vodka.
Tzatziki med gurka och morot
Tzatziki med gurka och morot. En kall, enkel, snabb och god sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.
Jordgubbstårta
Jordgubbstårta. Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig jordgubbstårta eller sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Du kan baka egna sockerkaksbottnar eller köpa färdiga.
Fyllningen kan du också variera ex. med jordgubbssylt, banan eller andra frukter och bär eller sylt.
Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss samt genom att pudra över florsocker.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Tomatsallad med yoghurt
Tomatsallad med yoghurt, citron och mynta. En kall sallad med matyoghurt som är god till meze, grillat eller stark mat som ex. indiskt. En variant på Raita.
Fläskkotletter med svampsås
Fläskkotletter med svampsås. God vardagsmat till lunch eller middag. Stekt fläskkotlett är gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis eller potatismos. Vidare passar råris eller pasta som tagliatelle till. Servera gärna kokta grönsaker, en grönsallad och tomatsallad till.
Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Brysselkex med sylt
Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.
Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Brunsås
Brunsås är en redd sås med köttbuljong. Brunsås är gott till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning och annan husmanskost som fläskkarré eller stek.
Brunsås kan göras med vatten och köttbuljongtärning, eller köttbulljong, eller mjölk; eller grädde.
Vegetarisk brunsås får du med ljus soja istället för köttbuljong.
Brunsås kan smaksättas med soja, geleé, äppelmos, spad från inlagd gurka.
Istället för smör eller margarin kan du göra brunsåsen på olivolja.
Bryn gärna mjölet ljusbrunt i fettet så får du en smakrikare brunsås.
Gör du såsen samtidigt som du steker ex. köttbullar eller biffar så skölj och vispa gärna ut stekpannan och sila av stekskyn och ersätt vätska med skyn och tillsätt till brunsåsen.
Godast blir brunsåsen med smör, riktig köttbuljong, mjölk och grädde.
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook