AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 port kyckling i lergryta
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1 kyckling, ca 1 - 1,5 kg
  • 16 små till medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning:

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i lergryta:

Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs. Enchiladas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan bara rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Hittar du inte kornmjöl kan du ta mjöl som vetemjöl (då blir kroppkakorna dock lite klistrigare).
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Du kan ta ananas från burk eller lyxa till det med riktig färsk ananas. Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Färsk ananas: lagar du med färsk ananas då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad
Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
Cannelloni med spenatfyllning och kyckling
Cannelloni med spenatfyllning och kyckling. Pastarör eller cannellonirör fyllda med spenat- och ostfyllning, gratinerade med bechamel samt tomatsås och toppade med stekt kycklingfilé.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.
Grillat kycklingspett med spenatrisotto
Grillat kycklingspett med spenatrisotto och inlagd paprika samt grönsallad på babyspenat och cocktailtomat.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Salsa med mango och avokado
Salsa med mango och avokado eller mango- och avokadosalsa är gott till grillat, stekt kött eller grönsaker. Salsan passar till buffe också.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Ugnstekt torsk
Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök med den hälsosamma olivoljan.
Ris, kokt potatis eller potatismos är gott till den ugnsstekta torsken.
Samosa Indiska grönsakspiroger
Samosa. Indiska grönsakspiroger. Piroger med fyllning av currykryddade grönsaker som friteras knapriga.
Servera ex. med frisk Raita - gurktärningar i yoghurt och mynta. Istället för att fritera pirogerna kan du ugnsbaka dem på 200 grader i ca 25 minuter.
Dubblera gärna satsen. Du kan också variera grönsaker och kryddor i fyllningen efter egen smak. Exempelvis ha i mer chili osv.
Du kan byta ut pirogdegen mot filodeg. Skär filodegsarket i 15 cm breda längder, lägg på en hög fyllning och vik ihop i trekanter.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Stekt aubergine äggplanta med tzatziki
Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

Fetaostsallad med potatis
Fetaostsallad med potatis. En matig variant av grekisk sallad med kokt kall potatis. Kall sallad med fetaost, potatis, oliver, tomater, paprika med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga. Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vegetarisk wrap
Vegetarisk wrap med soltorkade tomater, hummus, kikärter, sallad och dressing.
Vegowrappen får god smak med en variant av ceasardressing som innehåller hackade sardeller, vitlök, riven parmesan och majonnäs.
Uteslut majonnäs, sardeller samt riven ost i dressingen om du vill ha en veganwrap.
Rostbiff med marinad
Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.
God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.
Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.
Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Fetaostsallad med potatis
Fetaostsallad med potatis. En matig variant av grekisk sallad med kokt kall potatis. Kall sallad med fetaost, potatis, oliver, tomater, paprika med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga. Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn och grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. Vegetarisk thaigryta.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Ljus kola
Ljus kola till godis, julkola, kolasmet, bakverk mm. Hemkokt ljus kola med grädde. Gör egen ljus gräddkola.
Italian Green Spagetti med bacon och broccoli
Italian Green Spagetti med bacon och broccoli. God spagetti med bacon och broccolisås smaksatt med vitlök, muskot och persilja.
Ett pastarecept som givetvis blir gott med annan pasta som penne, tagliatelle eller gnocchi.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook