AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port kyckling i lergryta
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1 kyckling, ca 1 - 1,5 kg
  • 16 små till medelstora fasta potatisar
  • 8 små gula steklökar eller schalottenlökar
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,3 purjolök (valfritt)
  • 150 gram rotselleri (valfritt)
  • 0,5 palsternacka (valfritt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk olivolja

Tillagning:

  1. Blötlägg grytan och lock i minst 30 minuter. Är grytan ny ska den blötläggas över natten.
  2. Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan.
  3. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
  4. Skala och dela rotselleri och palsternacka grovt. Lägg i grytan.
  5. Skölj och dela purjolök grovt och lägg i grytan.
  6. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt över grönsakerna.
  7. Salta potatis och grönsaker och rör runt lite.
  8. Dela kycklingen i serveringsstora bitar och lägg i en skål. Exempelvis delar du vardera lår i två samt vardera bröst i två delar. Släng underdelen av kycklingen samt halsen om du vill (är så lite kött där ändå).
  9. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja. Lägg kycklingbitarna i grytan på grönsakerna.
  10. Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 180 grader.
  11. Stek i cirka 1,5 timmar.
  12. Ta av locket och låt gå ytterligare en kvart så att kycklingen får fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i lergryta:

Kyckling curry indisk kycklinggryta
Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vårrullar med räkor
Vårrullar med räkor, grönsaker, nudlar och svamp serverade med sweet hot chili sås och ev. sallad. Gott som förrätt, tilltugg eller lätt lunch.
Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kyckling med pestotäcke
Kyckling med pestotäcke och rotfrukter samt en enkel kall sås. Ugnsbakad kycklingfilé täckt med en blandning av pesto, parmesan, ströbröd och olivolja.
Gott med en kall sås av matyoghurt och sweet chilisås.
Receptet kan lätt dubbleras i en större form.
Kyckling med nudlar
Kyckling med nudlar. Enkelt och gott recept på nudlar med kyckling, grönsaker som salladslök, morot och broccoli smaksatt med sesamolja och hoisinsås.
Grönsakerna och ingredienser kan varieras efter tycke. Gott i är även vattenkastanj, bok choy, vitkål, grönkål, purjolök, vitlök, färsk chili, färsk ingefära, sesamfrön, sojasås, ostronsås, chilisås med mera.
Du kan använda en wok eller en stekpanna och stor kastrull.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Tiramisurecept med kex, sockerkaka eller tårtbotten
Tiramisu. En italiensk dessert som är lätt och smidig att göra. En tårta för vuxna smaksatt med kaffe, färskost, kakao och lite sprit. Du kan tom ha tårtbottnar eller sockerkaka istället för de klassiska italienska savoiardikexen även kallade Ladyfingers. Istället för italiensk mascarpone färskost så kan du ta kesella, naturell färskost eller philadelphia. Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Gott med espresso och ev. en grappa till.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om du vill.

Gurksoppa
Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättssoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm gurksoppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis
Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika.
Kycklingspett är goda att grilla men du kan också ugnssteka eller steka kycklingspett i panna såklart. När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller vårlök till.
Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Hjortstek i rödvinsmarinad
Hjortstek i rödvinsmarinad. Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till. Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kycklinglevergryta
Kycklinglevergryta. Levergryta med kycklinglever och kokt potatis.
Goda tillbehör är kokt eller pressad potatis, grönsallad
samt kokta grönsaker som broccoli. Lingon är också gott till.
Om du vill kan du smaka av grytan med lite soja. Annat gott i kycklinglevergryta är fräst bacon samt smörstekta tärningar av äpple.
Potatismos med palsternacka
Potatismos med palsternacka. Detta mos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör. Speciellt till kött och vilträtter samt rödvinssås.
Chili con Quorn
Chili con Quorn är en vegetarisk chili con carne med quornfärs, linser och bönor istället för köttfärs.
Quornfärs är likt köttfärs men är gjort av svamp. Quorn blir gott istället för köttfärs till vegetarisk chili.
Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Hemkokta bönor är godare än de köpta färdigkokta tycker jag.
Du kan servera chilin con quorn med råris eller ris ex. basmatiris kokt med hel kardemumma och en kanelstång (blanda en del av riset när det är kokt med ett krm gurkmeja och blanda sedan ut i riset). En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till. Vidare kan man ha matyoghurt till som ex. turkisk yoghurt.
Tärnade morötter är också gott i chilin.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook