Tänk allt gott man kan laga med ägg

Det enda som inte är så lyckat att göra med ägg är att grilla det. Har du annars några ägg finns det massor med recept att laga till.

äggrecept Ägget är inte bara vackert, mytomspunnet och fullt av unika egenskaper för matlagning utan också perfekt i fråga om näringsinnehåll.

Ägg passar året om och speciellt till påsk, midsommar och julbord. Utan ägg hade vi inte haft maränger, många bakverk, omeletter och såser som exempelvis bearnaisesås. Det finns till och med en äggets dag - 10 oktober (dock verkar inte firande tagit fart riktigt).

Ägget har unika fysiska egenskaper. Vitan kan vispas till hårt skum som bakad blir hård eller ger luft och rymd åt suffléer och mousser. Både vitan och gulan stelnar vid runt 66 - 70 grader och ger oss kokt- och stekt ägg, förlorade ägg, äggröra samt omelett. Ägg har vidare den mystiska egenskapen att binda fett till fastare majonnäs eller såser (hollandaise- och bearnaisesås).

Förklaringen att ägg stelnar ligger i förändringar hos äggets proteiner. Uppvärmning förändrar proteinmolekylernas struktur, varvid äggvita blir fast istället för flytande och vit istället för genomskinlig.

Emulsioner är fettdroppar finfördelade i vatten. Exempelvis majonnäs. Smör är tvärtom - vattendroppar i fett.

Fakta om ägg Ägg är specialdesignat för att vara just mat.

Till skillnad från mycket annan mat som kött, grönsaker och fisk är ägg specialdesignat att vara just mat. Fullproppat med proteiner, mineraler, vitaminer och lite men nyttigt Omega3-fett innehåller "ägget" allt du behöver för att växa (iallafall om du är en kyckling). Enda vitaminen som saknas är C-vitamin. Till dess nackdel kan att ihållande och överdrivet ätande av ägg kan höga kolesterolen. Ett eller två ägg om dagen ska inte vara någon fara alls snarare tvärtom.

 

Idag behöver vi knappast oroa oss för om äggen är färska eller inte. Förr kunde det vara bra att veta att färska ägg sjönk och dåliga flöt. Det har givetvis med att luftbubblan i ägget växer ju äldre det blir. Bra att veta kan dock vara att äldre ägg flyter ut mer i pannan. Ska du göra suffléer eller bakverk som maräng lönar det sig också att välja så färska och "fasta" ägg (högsta kvalitén) som möjligt. Till äggröra spelar det liksom ingen roll.

koktider för ägg Perfekt kokta ägg är en smaksak och inte det lättaste att få till. Här hittar du koktider för ägg och tips att lyckas med ditt äggkok

Vilket kom först - hönan eller ägget? Enligt troende skapade gud först djuren, alltså kom hönan först. Andra säger att hönan bara är äggets sätt att göra ett nytt ägg. Naturligtvis kan ägg och höna inte existera utan varandra. Men en sak är klar - ägg fanns långt innan hönan. Först för en cirka 5000 år sedan kom den. Då hade äggen varit med några miljoner år. Vidare var det tuppens förtjänst som fäktare som spred hönsäggen över världen. Kvar i redet satt hönan och ägg blev med tiden mer uppskattade än själva tuppfäktningen.

Det är något tragikomiskt över hönan. Många andra fåglar lägger en omgång ägg, sedan är det bra med det. Hönan lägger sina ägg tills hon har ett visst antal. Tar någon bort äggen värper hon desperat fler. Upp mot 2-300 stycken! Inte nog med att vara instängd i en bur - någon snor hela tiden ens ägg. Hopplöst.

Koktider för ägg
Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.

Variant på sallad Nicoise med ägg och kyckling, 4 portioner
8 kokta fasta potatisar
200 gram kycklingfilé
1 pkt haricots verts, cirka 100 gram
1 liter blandad sallad
1 dl olivolja blandat med 1 pressad citron
4 hårdkokta ägg
3 tomater eller ett pkt körsbärstomater
4 sardellfileér eller efter smak
4 msk kapris
5 msk hackade svarta oliver
1 tunt skivad rödlök
Koka potatisen med skal, låt den svalna. Skala den eventuellt och klyfta ner i en skål. Tillsätt skivad lök, persilja, oliver samt hälften av dressingen. Låt stå - gärna två timmar i kylen. Stek kyckling i lite smör med salt och peppar. Låt svalna och dela kycklingen i bitar. Blanda med salladen i en stor skål med resten av dressingen, hackade sardeller och vänd i potatisblandningen. Garnera med kokta klyftade kokta ägg, tomater och kapris.

Frittata - spansk omelett med potatis
En panna räcker till 6 - 8 personer.
10 kokta medelstora potatisar
6 ägg
0,5 dl mjölk
2 msk olivolja
1 gul lök
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt och 4 krm vitpeppar
Koka potatisarna med skal. Låt svalna, skala dem och dela i tärningar. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och fräs i en stekpanna stor nog att rymma potatis och ägg (samt med ugnsfast handtag). Vispa samman ägg och mjölk samt gurkmeja, salt och peppar. Platta ut potatisen i pannan och häll över äggstanningen. Sätt in i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut och låt svalna. Vänd upp och ner och skär ut tårtbitar.

Fyllda ägghalvor med rom Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av ägg. Gott, snabbt och enkelt att laga.

Några goda fyllda ägghalvor:
Ägghalvor är gott till sillen vid påsk, midsommar och jul. Passar utmärkt även för GI- och LCHF-diet.
• Ägghalvor med majonnäs
• Ägghalvor med kräftstjärtar
• Ägghalvor med skagenröra
• Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
• Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
• Ägghalvor med räkor
• Ägghalvor med rom

Tre andra förslag på fyllningar till ägghalvor:
Koka äggen, dela dem. Ta ur gulan och blanda den med något av följande:
• Med räkor, tärnad mango och grekisk yoghurt smaksatt med paprika och chili
• Med hackad rödlök, hackad ansjovis och tärnat äpple
• Med grekisk yoghurt, rom och klippt gräslök
Toppa sedan ägget med en klick röra och garnera med ex. hackad gräslök eller rödlök.

Påskägg Till påsken kan du passa på att måla påskägg. Picka ett litet hål i varje ända och blås försiktigt ur ägget. Måla ex. med vanlig vattenfärg. Äggen ovan har min mormor Gurli målat så fint.

Bearnaisesås
Bearnaisesås är en riktig klassiker, framförallt till grillat eller stekt kött som biff, kyckling eller fläskfilé.Med hasselbackspotatis och kanske lite brysselkål eller en grillad tomathalva så är det absolut värt besväret.

Hollandaisesås
En klassisk fransk sås smaksatt med citron. Mycket god till fisk som lax med sparris och mycket mer.

Kinesiska marmorägg kokta i "master stock"
Dessa ägg får ett vackert marmorerat mönster när de skalas samt smak av så kallad "master stock". Vanligen är det ett slags buljong på långkok - upp till ett år. Den späs då och då och baserades på kyckling- eller fläskfond, stjärnanis, kanel, torkad svamp, lakritsrot, mörk sojasås, socker och vårlök med olika variationer. Allt som kokas i den får smak och ger smak. Kyckling och höns kan jag rekommendera. Det här är en snabbvariant och man behöver inte ha alla ingredienser. Prova äggen som omväxling till påskbuffén eller kanske till picknicken.
1 liter buljong, förslagsvis kyckling
1 stjärnanis
1 stång kanel
några torkade svampar, exempelvis svensk trumpetsvamp går bra
cirka 4 cm lakritsrot
1 dl mörk sojasås
4 msk socker
1/2 dl finhackad salladslök eller purjolök
Koka upp allt i buljongen i en kastrull. Picka äggen och låt koka i 8 minuter. Ta upp dem och krossa skalet runt om men låt det sitta kvar. Koka äggen på svag värme ytterligare en timme (snacka om hårdkokt). Skala och servera äggen varma eller kalla. Lite flingsalt eller soja är gott att dippa marmoräggen i.

Äggtoddy
Utan sprit blir äggtoddyn alkoholfri och passar då för hela familjen. Vidar kan man smaksätta mjölken med kaffepulver, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin.

Alla recept med ägg >>

Massor av påskrecept med ägg >>

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer