Kokoskaka med citron och myntasirap

Introduktion och förberedelse

Baka en mjuk kokoskaka med kokosflingor smaksatt med riven citron och myntasirap. 

Serveringsförslag

  • Kokoskakan är god som den är till fika, utflykt, efterrätt eller dessert.
  • Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill lyxa till det. 
  • Vidare passar färska bär som hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar; eller passionsfruktpulp till. Eller rårörd sylt.

Förberedelse

  • Du behöver göra myntasirap så förbered gärna den innan eller medan kakan är i ugnen. 
  • Ta även fram smör så det hinner blir mjukt några timmar innan. Eller värm försiktigt i mikron 10 sekunder i taget tills det är mjukt. 

Varianter

  • Myntasirap är valfritt att toppa kakan med. Uteslut eller välj en annan sirap som  rabarbersirap eller kanelsirap. Eller toppa med ett lager frosting
  • Naturell yoghurt kan bytas mot mjölk eller gräddfil. 
  • Gillar du rabarber kan du baka en kokoskaka med rabarber
  • Vill du ha en vanlig mjuk kokoskaka utan citron och myntasirap så kan du baka denna enkla kokoskaka

1 kokoskaka med citron och myntasirap, 8 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 125 gram mjukt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk rivet citronskal
  • 3 ägg, M
  • 5 dl kokosflingor, 1 påse 200 gram
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1,5 dl myntasirap av 1,25 dl socker, 1 dl vatten, 0,5 dl hackad mynta samt 1 msk pressad citron

Tillagning

  1. Ta ut smör och låt det bli rumsvarmt eller mjuka upp det i mikron i en bunke 10 sekunder i taget.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Ta fram en springform på ca 25 cm diameter. Klä med bakplåtspapper i botten. Smörj med smör runt kanter eller klä med bakplåtspapper runt kanten.
  4. Skölj citron nog och riv av skalet fint. Lägg med smöret i bunken.
  5. Tillsätt socker.
  6. Vispa fluffigt med elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  8. Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke. Rör ner i smör- och äggvispet.
  9. Tillsätt kokosflingor och blanda ner det.
  10. Tillsätt yoghurten och blanda runt till en jämn smet.
  11. Bred ut smeten i formen.
  12. Grädda i mitten delen av ugnen i ca 40 minuter. Kolla med en baksticka i mitten av kakan - är den kladdig så grädda lite till.
  13. Förbered myntasirap om du ej redan gjort det i förväg. Se länk ovan. I korthet kokar du upp 1,25 dl socker, 1 dl vatten, 0,5 dl hackad mynta samt 1 msk pressad citron samt sjuder i 5 minuter och silar sedan av.
  14. Värm myntasirapen.
  15. Ta ut kokoskakan och fördela över varm myntasirap.
  16. Låt kakan svalna helt innan servering.
  17. Servera kokoskakan som den är eller med lätt vispad grädde och ev. färska bär som jordgubbar, hallon, vinbär eller blåbär.
  18. Kan garneras med myntablad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-17

Tillbehör och liknande recept: