6 till 8 portioner klimp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 äggula
  • 10 gram smör
  • 2 krm salt
  • SMAKSÄTTNING: 2 msk riven ost och/eller hackad persilja; eller 1/2 krm muskot

Tillagning

  1. Mät upp mjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Rör ut klumpar.
  2. Koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 4 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen.
  4. Rör i smör.
  5. Rör i äggulan.
  6. Rör i salt och önskad smaksättning.
  7. Blöt botten på en skål med vatten. Häll i klimpen och skrapa ur kastrullen med slickepott.
  8. Låt svalna. Låt sedan stå att stelna minst en timme i kylen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  9. Skär försiktigt i 6 eller 8 bitar eller ta ut klumpar - klimp - med sked. Man kan även göra flera mindre klimpar per portion.
  10. Sjud klimpen i 5 minuter i lättsaltad vatten. Klimpen ska flyta upp till ytan. Ta upp försiktigt och lägg över på en tallrik eller fat. Även hit kan du förbereda och ha i kylen.
  11. Servera en bit klimp i varje sopptallrik. Slå het soppa över och servera.
  12. Klimpen kan även sjudas direkt i soppan. Lägg stora eller små bitar klimp du skurit eller format med två skedar direkt i soppan och låt sjuda i 5 minuter tills klimpen flyter till ytan.
E-mail
Medel: 3.6 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-15