AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Crepes smet recept på smet till crepes

Crepes smet recept på smet till crepes Crêpessmet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port crepessmet, minst 8 st crepes
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • smör eller flytande margarin att steka i

Tillagning:

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crepespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  8. Tips: vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes eller lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök för lunchcrêpes sk galettes. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. osten smälter.


 

Fler recept ur samma kategori som Crepes smet recept på smet till crepes:

Chokladfondant
Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka som dessert i portionsformar. Servera ljummen med en kula vaniljglass eller sorbet på toppen.
Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda dagar innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna.
Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.
Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott.
Kladdkaka i kastrull kastrullkladdkaka
Kladdkaka i kastrull - en kastrullkladdkaka. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka. Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna. Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Äppeltarte
Äppeltarte eller äppletarte. En äppelpaj eller tarte med skivade äpplen bakat i ett pajskal. Russin är gott i pajen och kokos på toppen.
Äppeltarten är god med vispad grädde gärna smaksatt med lite kanel och vaniljsocker samt ev. calvados; vaniljglass eller vaniljsås.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor till dessert med lönnsirap och smör.
Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.
0,5 dl blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad - en höjdare.
Det finns färdiga mixar pannkakssmet som både är lätta och goda, men dyrare.
Pösiga plättar amerikanska pannkakor
Pösiga plättar eller amerikanska pannkakor. Goda med lönnsirap eller vanlig sirap. Eller yoghurt samt färska blåbär och nötter. Fluffiga pannkakor smakar som vanliga men har bakpulver i smeten så att de puffar upp och blir högre än vanliga pannkakor. Goda till frukost.
Istället för mjölk kan man ha filmjölk.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Chokladtryffel med bärsmak
Chokladtryffel med bärsmak. Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Salsiccia med pepparrotsstuvad potatis
Salsiccia med pepparrotsstuvad potatis serverat med gröna ärter. Gott till vardags som lunch eller middag.
Korven kan stekas eller grillas.
Köp färsk salsiccia eller annan färsk korv.
Det går såklart utmärkt att stuva överbliven kokt potatis i tärningar istället för att koka nya.

Kycklingwok med grönsaker
Kycklingwok med grönsaker. En god kycklingryta med marinerad kycklingfilé, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Oxfile med Hasselbackspotatis
Oxfilé med Hasselbackspotatis, pepparsås, ugnsbakade tomater och grönsallad. Du kan steka eller grilla oxfilén.
Andra goda tillbehör till oxfilé med hasselbackspotatis är bearnaisesås eller konjaksås, vårlök i ugn eller valfria tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Mandelkakor
Mandelkakor som är enkla och goda att baka på mandelmassa och äggvitor.
Du kan också ha någon droppe bittermandelolja samt garnera mandelkakorna med sockerglasyr. Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg. Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
Kokosbollar skumbollar
Kokosbollar, skumbollar, kokosrutor eller kokoskuber. Recept på hemgjorda fyrkantiga kokosbollar med skum av vispad äggvita och socker rullade i kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Riktigt mumsiga är dessa kokosbollar.
Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan kokos. Det blir mycket choklad om du doppar runt om men ett tips är att bara doppa de motsatta sidorna så blir det lagom med choklad.
Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Eller så kan du blanda kokosen med någon msk kakao.
En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.
Italienska maränger
Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika.
Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook