AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Crepes smet recept på smet till crepes

Crepes smet recept på smet till crepes Crêpes. Smet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Istället för bara vetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port crepessmet, minst 8 st crepes
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • 4 msk smör eller flytande margarin att steka i

Tillagning:

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crepespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  8. Tips: vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes eller lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök för lunchcrêpes sk galettes. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. osten smälter.


 

Omdömen:

Kommenterad av M_Melander , måndag 15 juni 2015 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Jätte goda creps!! :)

Fler recept ur samma kategori som Crepes smet recept på smet till crepes:

Blåbärskräm kräm av blåbär
Blåbärskräm. Kräm med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Varm eller kall blåbärskräm är god med gräddmjölk eller lätt vispad grädde och mandelskorpor som dessert.
Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.
Jordgubbar med mascarpone och maränger
Jordgubbar med mascarpone och maränger. En god, snabb och enkel dessert med jordgubbar, mascarpone och maränger. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna italienska maränger.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Pannacotta med Vin Santo-gelé
Pannacotta med Vin Santo-gelé. En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo. Garnera ev. pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Fläskpannkaka
Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
Använd gärna en crêpes- eller galettepanna som är lätt att steka crêpes i.
Istället för enbart vetemjöl kan man ha i hälften grahamsmjöl.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Chokladtryffel med Calvados
Chokladtryffel med Calvados - ekfatslagrat äppelbrännvin. Använd ung calvados med mycket äppelsmak sk Fine ex. Lecompte Originel eller enligt tillgång.
Cognactryffel, whiskytryffel, Armagnactryffel eller sprit efter fantasi blir också gott.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.
Tillbehör: nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia passar till. Eller oststänger ex. grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.
Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Lövbiff GI
Lövbiff GI. Stekt lövbiff med blomkålsmos, stuvad svamp och grönsallad - tillbehör med lågt GI. Grönsalladen har jag gjort med avokado, tomat, gurka, bladspenat samt ärtskott men du kan givetvis välja valfri sallad efter eget tycke.
Lövbiffen kan grillas eller stekas i het panna.
Grillade rådjurskotletter med svampsås
Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller. Här med kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär.
Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för torkad svamp kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon eller kantarell.
Stekt fläsk med persiljesås
Stekt fläsk med persiljesås. Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.
I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk. Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.
Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Bräckt skinka med ägg
Bräckt skinka med ägg. Stekt skinka med stekt ägg - här på rostat bröd eller bagel med färskost, skånsk senap samt en grönsallad med tomat samt senapsdressing.
En god och lättlagad lunch eller vardagsmiddag.
Istället för rökt skinka kan du ta överbliven julskinka eller kassler.
Sök efter senapsdressing här på receptfavoriter om du vill ha det på salladen.
Ta valfritt bröd som ljust franskbröd, 2 ljusa frallor eller bagels.
Sockerkaksbottnar tårtbottnar
Sockerkaksbottnar eller tårtbottnar att använda till tårta. Goda att fylla med valfri tårtfyllning ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm samt sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt. Garnera förslagsvis tårtan med vispad grädde och färska bär.
Om du ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager tårtbottnar.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook