AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Crepes smet recept på smet till crepes

Crepes smet recept på smet till crepes Crêpessmet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port crepessmet, minst 8 st crepes
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • smör eller flytande margarin att steka i

Tillagning:

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crepespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  8. Tips: vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes eller lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök för lunchcrêpes sk galettes. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. osten smälter.


 

Fler recept ur samma kategori som Crepes smet recept på smet till crepes:

Kall snabb ostkaka
Kall snabb ostkaka. En ostkaka som är mycket snabb och god dessert förslagsvis serverad med lättvispad grädde och jordgubbssylt.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas och häll ett lager sylt och toppa med grädde överst.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.
Creme brulee med choklad
Creme brulee med choklad. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellirisera toppen vid servering. Gott med färska bär som hallon, jordgubbar eller björnär. Passionsfrukt passar också till.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta
Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Se alla recept ur kategorin Desserter
Majspannkakor
Majspannkakor. Pannkakor med majs i pannkakssmeten. Majspannkakor kan serveras som vanliga pannkakor med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Gotlandspannkaka
Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.
Crepes Suzette recept på crepes med apelsin
Crepes Suzette. Recept på klassikern flamberade Crepes Suzette med apelsinsås och Grand Marnier. Crêpes är franska för tunna pannkakor.
Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller lite konjak kanske.
Crepes suzette är en klassiker med apelsin som får sin goda smak av karamelliserat socker och apelsin. En slags apelsinkaramellsås.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Fransk kola doppad i ljus choklad
Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.
Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma. Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad mandel.
Passar till julkola men också som vanlig godiskola.
Rödvinssås
Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Fois gras med äpple
Fois gras med äpple på rostad toast med babyspenat och några droppar balsamvinäger. Använd ankleverpaté eller gåsleverpaté eller hel anklever eller gåslever.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och godare samt finare).
Gott till är också en klick fikonchutney eller fikonmarmelad.
Istället för äpple kan du ta päron eller kvitten.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Oxfile med Hasselbackspotatis
Oxfilé med Hasselbackspotatis, pepparsås, ugnsbakade tomater och grönsallad. Du kan steka eller grilla oxfilén.
Andra goda tillbehör till oxfilé med hasselbackspotatis är bearnaisesås eller konjaksås, vårlök i ugn eller valfria tillbehör.
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Kycklingfärsbiffar kycklingbiffar
Kycklingfärsbiffar. Kycklingbiffar. Gott grundrecept på biffar med kycklingfärs med olika smaksättningar.
Du kan köpa kycklingfärs eller mala kycklingkött som lårbensfiléer till färs i en köttkvarn eller matberedare.
Kycklingfärsbiffarna kan du smaksätta enligt nedan eller som du tycker blir gott. Goda smaksättare är också:
Indiska kycklingbiffar: 2 tsk curry eller garam masala; 1 tsk gurkmeja; 1 hackad färsk röd pepparfrukt.
Kebabstyle kycklingbiffar: 1 tsk spiskummin; 2 tsk paprikapulver; 1 tsk chilipulver eller annan chili.
Kycklingbiffar kan serveras med valfria tillbehör, förslagsvis:
med potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingon samt tomat- och gurksallad;
eller som hamburgare med bröd, tomat, dressing, sallad, rödlök samt klyftpotatis;
eller som biffar med tomatsalsa och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris;
eller med coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Bearnaisesås med kallt smör
Bearnaisesås med kallt smör. Denna bearnaise lagas med smör i kuber istället för smält smör som är det annars klassiska sättet att laga bearnaise. Vissa tycker att det är lättare och den blir minst lika god.
Creme brulee med choklad
Creme brulee med choklad. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellirisera toppen vid servering. Gott med färska bär som hallon, jordgubbar eller björnär. Passionsfrukt passar också till.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook