AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Crepes smet recept på smet till crepes

Crepes smet recept på smet till crepes Crêpessmet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port crepessmet, minst 8 st crepes
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • smör eller flytande margarin att steka i

Tillagning:

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crepespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  8. Tips: vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes eller lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök för lunchcrêpes sk galettes. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. osten smälter.


 

Fler recept ur samma kategori som Crepes smet recept på smet till crepes:

Pannkakor pannkakssmet
Goda pannkakor och pannkakssmet. Pannkaksrecept. Grundsmet. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor.
Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett.
Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare.
Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen.
Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.
Pannkakssmeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st.
Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.
Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Rabarberpaj med marängtäcke
Rabarberpaj med marängtäcke. God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.
Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Pannkakstårta
Pannkakstårta. En tårta av pannkakor med sylt och grädde (eller vaniljvisp) är en riktig favorit bland både barn och vuxna.
Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
En crêpes- eller galettepanna är lätt att steka crêpes i.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Paté pate paterecept
Paté. Okej, paté är lite 70-tal men det är ju så gott med en god bit paté i fransk stil.
Paté blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Pate kan göras av vilken färs som helst. Cumberlandsås är klassiskt till (finns recept här på receptfavoriter). Inlagd saltgurka cornichons är också gott till.
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Vaniljkräm chokladkräm
Vaniljkräm eller chokladkräm till fyllning av tårtor, bakelser, macarons och desserter.
En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på. Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Kycklingwok med grönsaker
Kycklingwok med grönsaker. En god kycklingryta med marinerad kycklingfilé, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Panerad kycklingfilé kycklingschnitzel
Panerad kycklingfilé eller kycklingschnitzel i ströbröd. Kycklingbröst som är panerat, stekt och sedan stekt klart i ugnen. Schnitzlarna kan också stekas klart på låg värme i stekpannan.
Förslag till servering med schnitzeln är här kokt delikatesspotatis, kall rödbets- och äppelyoghurt samt sallad. Men man kan ha valfria tillbehör ex. klyftpotatis och bearnaiessås samt en tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Äggröra
Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Äggsås
Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.
Ugnspannkaka med bacon eller fläsk
Ugnspannkaka med bacon eller fläsk. En god ugnspannkaka som du kan servera med lingonsylt och tomatsallad eller rivna morötter, rödkål och gurka. Kokt tärnad potatis kan man också ha i.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook