Crêpes med ost och skinka

Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
Använd gärna en crêpes- eller galettepanna som är lätt att steka crêpes i.
Istället för enbart vetemjöl kan man ha i hälften grahamsmjöl.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.

4 portioner crêpes med ost och skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • 50 gram smör, matolja eller flytande margarin att steka i
  • Fyllning: 300 gram skivad eller riven ost ex. Gouda
  • 8 stora skivor rökt skinka
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 skivad rödlök (valfritt)
  • 4 ägg (valfritt)

Tillagning

  1. Gör crêpessmeten: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Förbered fyllningen: Riv eller hyvla upp ost. Dela skinkan i grova bitar. Skölj och hacka bladpersilja grovt. Skala och skiva rödlök om du vill ha det på också.
  6. Dags att grädda crêpesen: Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  7. Grädda ca 1 dl smet åt gången. Vicka på pannan så att smeten täcker hela pannan. Ha något under max värme när du gräddar första sidan.
  8. När första sidan fått fin färg och smeten på ovansidan stelnat så vänder du crêpesen och sänker värmen till medel.
  9. Fördela 0,5 dl riven eller några skivor hyvlad ost på crêpesen, sedan några bitar skinka och strö ev. över bladpersilja. Lägg också på några strimlor rödlök om du vill ha det. Vidare kan du kläcka över ett ägg i mitten och sprida ut över crêpesen.
  10. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in så att crêpesen formar en fyrkant. Grädda den ytterligare ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och osten smälter. Den ska ej vändas igen. Servera crêpesen eller håll den varm på ex. ett fat.
  11. Höj värmen igen och grädda nästa crêpe samt upprepa till för nästa crêpe. Minst en crêpe per portion med sallad till; många med mig äter dock gärna 2-3 crêpes.
  12. Överbliven crêpessmet kan du steka upp till pannkakor och ha till frysen, fylla eller njuta till dessert en annan dag. Crêpessmet håller sig även i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer