Crêpes med champinjonfyllning

Introduktion och förberedelse

Vegetariska crêpes med champinjonfyllning som gratineras med riven ost.

Serveringsförslag

  • Passar till huvudrätt, lunch, middag eller förrätt.
  • Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint till en portion - då blir det till 8 portioner av nedan recept.
  • Gott till är att garnera med lite smörstekt tärnad svamp, hackad persilja samt servera med en grönsallad och en tomatsallad.

Varianter

  • Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till smeten i nedan recept.
  • Ta i annan stekt svamp i stuvningen istället för - eller blanda med - champinjonerna. Några förslag är kantareller, trattkantareller, Karljohan, shiitake, svart trumpetsvamp, blomkålssvamp osv.
  • Socker är valfritt att ha i smeten.

4 portioner crêpes med champinjonfyllning, minst 8 st

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • SMET: 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker (valfritt)
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg M/L
  • 3 msk smör eller margarin
  • 50 gram smör eller flytande margarin att steka i
  • STUVNING: 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 4 msk hackad persilja
  • 400 gram champinjoner eller skogshampinjoner
  • 3 msk smör
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. SMET: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt crêpessmeten stå 30 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Förslagsvis under tiden du lagar stuvningen nedan.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat.
  8. STUVNING: Fräs mjöl och smör i en kastrull.
  9. Tillsätt mjölk och grädde samt rör tills stuvningen är slät och tjock. Koka stuvningen i 5 minuter och rör då och då så den inte bränns.
  10. Rensa och skölj champinjoner. Hacka dem i tärningar.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Fräs champinjonerna i smör tills de fått fin färg i några minuter. Skala och pressa i vitlök om du gillar det. Salta och peppra även svampen.
  13. Tillsätt den frästa svampen (spara lite svamp att garnera med), persilja och smaka av champinjonstuvningen med soja, salt och peppar.
  14. Fyll varje pannkaka med några msk champinjonfyllning och rulla ihop (vik in kanterna lite) till rullar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl eller frys.
  15. Sätt ugnen på max värme - gärna varmluft. Riv ost.
  16. Smörj en ugnsform, lägg i pannkaksrullarna och strö över ost på rullarna.
  17. Gratinera de fyllda crêpesen i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är varma ca 8-10 minuter.
  18. Ta ut och servera champinjoncrêpesen - gärna med en grönsallad och eller en tomatsallad till.
E-mail
Medel: 3.8 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-08