Möraste oxfilén till festen

Massor med oxfilérecept. Saken är biff - här hittar du recept och tips för att laga oxfilé samt såser och tillbehör som passar till.

Oxfilé med bearnaisesås Oxfilé med hemlagad Bearnaisesås. "Bea" är en klassisk sås till kött som oxfilé. En sås som funkar i alla väder och gillas av de flesta.

Mört kött kan man steka eller grilla direkt. Medan segare köttbitar måste kokas eller stekas i ugnen för att blir möra och goda. Man kan också marinera köttet i ex. vin där syran bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare. Mest kända bland de möra köttbitarna är kanske oxfilé, fläskfilé, entrecote och ryggbiff; men vanligast är kanske kycklingbröst. Skinka, kotlett och fläskkarrén är andra bitar som också är möra nog att steka direkt. Stektiden beror på köttets kvalitet och tjocklek. Samt personlig smak.

Så mört att det går att äta rått
Oxfilé är så mör att den inte ens behöver stekas. Man kan äta den rå - gärna i tunna skivor eller som råbiff. En berömd italiensk rätt med tunt skivad oxfilé heter Carpaccio. Då serveras den i tunna skivor utspridda på en tallrik med lite olivolja, några droppar fin vinäger, flingsalt, nymalen svartpeppar och ev. rostade pinjenötter och några salladsblad som ruccola och riven eller skivad parmesan på toppen. För att kunna skiva oxfilén tunt är ett tips att frysa den först och använda en vass kniv eller en skärmaskin för att få riktigt tunna skivor.
Maler man oxfilén eller biff får man råbiff. Färsen får smak av hackad kapris, finhackad lök, stark senap och ev. andra tillbehör som rå äggula, hackad syltlök, persilja och ev. hackade rödbetor samt nymalen svartpeppar och flingsalt. Råbiffen kan också halstras - brynas på båda sidor - speciellt om den är lite tjockare som en 3 cm tjock bit. Råbiff kan serveras som förrätt eller huvudrätt med med pommes frites eller råstekt potatis.

Så steker du mört kött:
Grundregeln är att peta och känna. Jämför ett tryck på nästippen med köttbiten, det ska motsvara medium. Haktippen är well done eller välstekt och läpparna blodig.
Är man riktigt noggrann så använd en stektermometrar för gradvis kontroll. Runt 56 - 58 grader brukar köttet vara ljust rött på ca 3 cm tjock bit oxfilé. Eftersteka i ugnen (högst 175 grader) eller under lock är då ett bra knep - som givetvis också fungerar om man önskar välstekt oxfilé. Sist av allt kan man låta värmen få en chans att sprida sig jämt i köttbiten. Man brukar kalla detta att köttbiten får vila. Då kan man slå in den i folie och låta köttet ligga i förslagsvis 3-5 minuter.

Förrätter med oxfilé:

Carpaccio Carpaccio på oxfilé är tunt skivad rå oxfilé serverad med olivolja, balsamvinäger, hyvlad parmesan, flingsalt, nymalen svartpeppar, rostade nötter som valnötter eller pinjenötter samt salladsblad som ruccola, babyspenat och färsk basilika.Råbiff
Servera råbiff som förrätt med knäckebröd eller huvudrätt med råstekt potatis eller pommes frites till och persiljesmör. Råbiff kan du också halstra (steka på hastigt på hög värme). Då steker eller grillar du biffen hastigt till önskad stekgrad.

Plankstek med oxfilé Plankstek med oxfilé och bearnaisesås. Köp plankor (finns speciella för plankstek - köp ej vanliga plankor) på ex. Clas Ohlsson och laga din egen 80-talsklassiker plankstek med riktigt mos, hemlagad bea, ugnstomat och grillad oxfilé.Oxfilévarianter med Bearnaisesås:

Oxfilé med bearnaisesås
Oxfilé med Bearnaisesås, klyftpotatis, bakad tomat och sallad på avokado samt spenat. Med hemgjord klyftpotatis och Bearnaisesås blir denna rätt mycket god. Det går INTE lika bra med färdigköpt klyftpotatis eller bearnaisesås. Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.

Biff, oxfile eller entrecote med bearnaisesås
Biff, oxfilé eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfilé eller entrecote. Fläskfilé, kotlett eller kycklingfilé passar också.  Ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.

Oxfiléspett med Bearnaise
Goda grillspett med oxfilé varvad med zucchini, rödlök, tomat och paprika serverad med klyftpotatis, sallad och bearnaisesås.

Fler varianter på Bearnaise >>

Servera osfilé som på 80-talet:

Oxfilé med potatisgratäng Oxfilé med potatisgratäng som är enkelt och gott med potatistillbehör och sås i ett med goda smaker av vitlök, grädde och svartpeppar. Gott med sallad till ex. babyspenat, riven morot och avokado.

Elefantöra med tomatpuré, rostad lök och potatis
En gammal klassiker med utbankad oxfilé likt lövbiff som steks hastigt och serveras med valfri potatis.
 

Oxfilé med Gorgonzolasås Oxfilé med hemlagad Gorgonzolasås. Ädelost, grönmögel och blåmögelost som ex. Italiensk Gorgonzola blir en mycket god sås till grillad oxfilé. Här med grillade grönsaker och tomat samt färskpotatis och kokta sommarprimörer.Några goda tillbehör till oxfilé:

Fransk tomatsallad
Fransk tomatsallad med senapsdressing och lök. Sallad med tomat passar till kött eller det mesta.

Klyftpotatis
Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till allt.

Bakad potatis
Enkelt att göra till många, att förbereda och dessutom gott. Speciellt med lite smör.

Kryddsmör
En massa goda kryddsmör att toppa stekt och grillat kött med.

Enkel blandad sallad
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar. Köp olika salladsblad eller en kombination av olika salladshuvud och blad, då räcker salladen till flera sallader.

Ugnsrostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.

Fler tillbehör som passar till kött >>

Flera såser som passar till kött >>

Alla Receptfavoriters oxfilérecept - med rödvinssås, inbakad, Wellington, till fest, helstekt, med vitlökssmör, örtsmör, konjakssås med flera >>

Oxfilé med kantarellsås Oxfilé med kantarellsås, rostade rotfrukter samt rödlök med grönsallad - en klassiker.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer