Elefantöra

Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.
Köttet ser ut som ett elefantöra. Kan serveras med tomatpuré, rostad eller knaperstekt lök och potatis som pommes, klyftor, hasselbacks, rostad potatis osv. Här har jag valt rostade små delikatesspotatisar eller färskpotatisar.
Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.
Elefantöron är säkert mycket större än vad dessa lövbiffar är men tanken är att biffarna ska vara tunna och stora - inte exakt lika stora som riktiga elefantöron såklart.
En grönsallad ex. babyspenat med halverade cocktailtomater eller en tomatsallad är gott till (skiva några tomater, blanda med olivolja, vinäger, lite hackad rödlök, salt och svartpeppar).

4 portioner elefantöra

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 bitar lövbiff, rostas, ryggbiff eller oxfilé, ca 140 gram totalt per portion
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • Friterad lök: 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 5 dl vegetabilisk olja som rapsolja eller solrosolja
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Förslag sallad: 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • Tillbehör: 1 tub tomatpuré

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med potatisen: tvätta, torka och dela potatisarna. Lägg i en långpanna med lite olja och salt. Rosta i ca 20 - 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Rostad knaperstekt lök: skala löken och skiva den fint i ringar. Använd ev. en mandolin. Lägg i en bunke.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Ha lock tillhands.
  5. Stek i stil med att fritera löken lite i taget några minuter och vänd runt den då och då. Ta upp den och lägg på en tallrik med hushållspapper när den är ljust brun.
  6. Elefantöron: förbered och banka ut köttet till tunna lövbiffar i storlek som elefantöron (eller så stora du kan).
  7. Salta och peppra köttet.
  8. Förbered och skölj sallad och tomater. Dela tomater.
  9. Kläm ut tomatpuré i en serveringsskål att servera till.
  10. När potatisen är klar är det dags att steka eller grilla elefantöronen.
  11. Om du använder stekpanna: sätt på en stekpanna på max.
  12. Lägg i en fjärdedel av smöret samt någon av oljan från löken. När smöret har slutat fräsa steker du en lövbiff eller elefantöra i taget någon minut på var sida så att de får färg. Lägg upp på fat eller tallrik efterhand.
  13. Grillar du köttet så saltar och peppar du det och penslar med lite av oljan från löken. Grilla öronen på hög värme någon minut på varje sida förslagsvis hälften i taget.
  14. Servera elefantöronen med tomatpurén, friterad lök i en skål samt den rostade potatisen vid sidan och salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer