Elefantöra

Introduktion och förberedelse

Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.

Serveringsförslag

Val av kött

Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.

Tanken är att biffarna ska vara tunna och stora. Eller så tar du två tunna bitar per portion.

4 portioner elefantöra

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 bitar lövbiff, rostas, ryggbiff eller oxfilé, ca 140 gram totalt per portion
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja
  • FRITERAD LÖK: 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 5 dl vegetabilisk olja som rapsolja eller solrosolja
  • KLYFTPOTATIS: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • SALLAD: 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • TILLBEHÖR: 1 tub tomatpuré
  • GARNERING: 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. POTATIS: tvätta, torka och dela potatisarna. Lägg i en långpanna med lite olja och salt. Rosta i ca 20 - 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. FRITERAD LÖK: skala löken och skiva den fint i ringar. Använd ev. en mandolin. Lägg i en bunke.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Ha lock tillhands.
  5. Fritera löken lite i taget några minuter och vänd runt den då och då. Ta upp den och lägg på en tallrik med hushållspapper när den är ljust brun.
  6. KÖTT: Förbered och banka ut köttet till tunna lövbiffar i storlek som elefantöron (eller så stora du kan).
  7. Salta och peppra köttet.
  8. SALLAD: Förbered och skölj sallad och tomater. Dela tomater. Lägg upp i skål eller fat.
  9. Kläm ut tomatpuré i en serveringsskål att servera till.
  10. När potatisen är klar är det dags att steka eller grilla köttet.
  11. I STEKPANNA: Sätt på en stekpanna på max. Lägg i en fjärdedel av smöret samt någon 1/2 msk av oljan. När smöret har slutat fräsa steker du en lövbiff eller elefantöra i taget någon minut på var sida så att de får färg. Lägg upp på fat eller tallrik efterhand.
  12. PÅ GRILL: Grillar du köttet så saltar och pepprar du det och penslar med lite av oljan. Grilla köttet på hög värme någon minut på varje sida. Du kan dela upp och grilla hälften i taget om du inte har så stor grill.
  13. Servera köttet med tomatpurén, lite friterad lök på, sallad och den rostade potatisen.
  14. Garnera gärna med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-22

Tillbehör och liknande recept: