Carpaccio med oxfile

Introduktion och förberedelse

Carpaccio är tunt skivad oxfilé serverad med olivolja, parmesan, grönsallad, pinjenötter eller valnötter (som på bilden), ruccola, balsamvinäger samt salt och svartpeppar.

Carpaccio är gott till förrätt.

Varianter

Du kan ta på det du gillar vid servering av köttet. Parmesan, olivolja, svartpeppar, balsamvinäger, salt och basilika är dock vanligast.

Förutom förslagen nedan så är några fler förslag som passar på carpaccio:

  • 1-2 msk kapris.
  • 1 tsk rivet citronskal från ekologisk citron.
  • Strö över rostade grovt hackade hasselnötter eller pumpafrön.
  • Rosta en msk hel svartpeppar någon minut i en het panna och mortla eller kör i kryddkvarn för extra god svartpeppar på.
  • En vegetarisk variant är med tunt skivade champinjoner eller röda och gula betor.
  • Vidare kan du ta lax till peschetarianer.
  • Eller laga en snabb variant med Bresaola - lufttorkat italienskt nötkött.
  • Smaksätta med en asiatisk twist - ta 2 msk ljus japansk soja, 1 tsk sesamolja, 1 msk mirin, 2 tsk risvinäger och toppa med några msk rostade svarta sesamfrön samt garnera med 2 strimlade salladslökar, babyspenat och en strimlad röd chili.

Vintips

Till carpaccio passar både kylt vitt italienskt Pinot Gris eller ljust rött som Valpolicella med Rondinella, Molinara och Corvina druvor från norra Italien.

4 portioner carpaccio med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger eller fin rödvinsvinäger
  • 0,5 dl pinjenötter eller valnötter (valfritt)
  • 4 dl ruccola, babyspenat eller valfria blandade salladsblad (valfritt)
  • 10 blad färsk basilika (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en panna några minuter så de blir ljust bruna. Krossa ev. valnötter till mindre bitar.
  2. Skär oxfilen i så tunna skivor du kan. Ett tips är att frysa oxfilen och ta fram att tina i kylen så oxfilen är halvfryst så går det lättare att skära tunna skivor. Har du inte halvfryst oxfile så kan du lägga skivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare. Eller trycka och sprida ut dem för hand på tallriken när du lägger upp.
  3. Fördela sedan oxfileskivorna så de täcker botten på fyra flata tallrikar. Låt oxfileskivorna få rumsvärme innan servering om de varit frysta.
  4. Skölj ruccolan eller salladen noga.
  5. Rensa och strimla basilika (valfritt).
  6. Strö salt som flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen eller strö över vanlig svartpeppar.
  7. Hyvla eller riv parmesanosten och fördela över oxfilen.
  8. Skvätt lite olivolja och vinäger jämnt över köttet.
  9. Strössla över nötter, ev. hackad basilika och toppa med några blad sallad på varje tallrik.
  10. Din carpaccio med oxfile är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-27