Carpaccio med oxfile

Carpaccio är tunt skivad oxfilé serverad med olivolja, parmesan, grönsallad, pinjenötter eller valnötter (som på bilden), ruccola, balsamvinäger samt salt och peppar. Carpaccio är gott till förrätt.

Se till att pinjenötter och valnötter ej är gamla (då smakar de oxiderat). 

4 portioner carpaccio med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger eller fin rödvinsvinäger
  • 0,5 dl pinjenötter eller valnötter
  • 4 dl ruccola, babyspenat eller valfria blandade salladsblad
  • 10 blad färsk basilika (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en panna några minuter så de blir ljust bruna. Krossa ev. valnötter till mindre bitar.
  2. Skär oxfilen i så tunna skivor du kan. Ett tips är att frysa oxfilen och ta fram att tina i kylen så oxfilen är halvfryst så går det lättare att skära tunna skivor. Har du inte halvfryst oxfile så kan du lägga skivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare. Eller trycka och sprida ut dem för hand på tallriken när du lägger upp.
  3. Fördela sedan oxfileskivorna så de täcker botten på fyra flata tallrikar. Låt oxfileskivorna få rumsvärme innan servering om de varit frysta.
  4. Skölj ruccolan eller salladen noga.
  5. Rensa och strimla basilika (valfritt).
  6. Strö salt som flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen eller strö över vanlig svartpeppar.
  7. Hyvla eller riv parmesanosten och fördela över oxfilen.
  8. Skvätt lite olivolja och vinäger jämnt över köttet.
  9. Strössla över nötter, ev. hackad basilika och toppa med några blad sallad på varje tallrik.
  10. Din carpaccio med oxfile är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer