Veganska lussekanelbullar

Introduktion och förberedelse

Veganska lussebullar med kanel. En variant på lussekatter fast dessa bakar du som kanelbullar med smak av saffran i degen och fyller med kanel och socker.

En slags lussekanelbullar som är vegana, lätt att baka och blir saftiga. Passar till Lucia, Advent, jul och glöggmys.

Bakade med mjölkfritt margarin och vatten samt vetemjöl, kanel, socker och saffran förstås.

Garneras med russin och pärlsocker.

Du behöver muffinsformar. Jag tog några som hetta amerikanska muffinsformar av medelstorlek.

Tips

Tillsätt mjöl så att degen blir lagom att knåda - kladdig men ändå släpper från kanter och underlag.

Vill du få fart på jäsningen så kan du sätta bunken fylla i lite hett vatten i vasken och sätta ner bunken så den värms upp lite underifrån.

Förvaring

Ett tips om du inte äter lussekatterna samma dag är att frysa in dem och tina dem till servering så håller de sig saftiga.

Hel eller dubbel sats

Du kan räkna att få ut cirka 15 llusse-kanelbullar. Du kan också dubblera satsen om du vill och får då 30 stycken.

Lättbakta lusse- och kanelbullar i formar på skärbräda
Veganska lusse- och kanelbullar som är lätta att baka och grädda i formar. Blir saftiga och goda med fyllningen.

16 lussebullar med kanelfyllning

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 gram mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 3 dl vatten
  • 1/2 pkt jäst för ljusa degar, 25 gram
  • 1 dl socker
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 gram saffran, 1 paket
  • 8-9 dl vetemjöl samt 1 dl till utbakning, gärna ekologiskt vetemjöl special
  • FYLLNING: 25 gram margarin, rumsvarmt
  • 2 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • PENSLING: 1 msk varmt vatten blandat med 1 msk sirap
  • GARNERING: ca 1/2 dl russin
  • 1/2 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Ställ fram margarin så att det blir rumsvarmt.
  2. Värm vatten till fingervarmt 38 grader.
  3. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt vatten och blanda ut jästen så att den löser sig.
  4. Stöt saffranet med två msk av sockret i en mortel.
  5. Tillsätt sedan saffran och socker samt hälften av mjölet. Rör ihop.
  6. Häll i saltet och resten av mjölet.
  7. Knåda degen i fem minuter i degblandare, för hand eller med degkrokar på elvisp.
  8. Klicka i rumsvarmt margarin lite i taget.
  9. Knåda sedan degen i fem minuter till.
  10. Täck över degen och jäs i en timme.
  11. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  12. Dela degen i två delar.
  13. Kavla ut en bit i taget till en platta. Helst rektangulär form ca 35x25 cm eller liknande.
  14. Bred ut hälften av margarinet, strö över hälften av sockret och hälften av kanelen. Rula ihop degen till en rulle likt en rulltårta på samma vis som vanliga kanelbullar. Skär rullen i bitar förslagsvis 7-8 stycken. Lägg med skarven uppåt i pappersformar. Upprepa med resten av degen.
  15. Lägg dem på en plåt och täck med bakduk samt jäs i 40 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  16. Blanda hett vatten med sirap i en liten skål till pensling av bullarna.
  17. Pensla lusse- kanelbullarna med sirapsblandningen.
  18. Garnera och stick ner lite russin här och där samt strö över pärlsocker.
  19. Grädda en plåt i taget i övre delen av ugnen i ca 8 minuter eller tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25