Ugnsbakad röding med vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat samt ruccola.

Ugnsstek en hel liten fisk - nyttigt, lättlagat och gott till vardagsmiddag eller helg.

Har du inte fiskbuljong till såsen så ta vatten och en tärning fiskbuljong.

Portionsberäkning

  • En hel röding på 500-700 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
  • Fisken ska vara fjällad, rensad samt med eller utan huvud.

Att dricka till

Vintips blir ett vitt vin som ex. en Riesling eller Pinot Gris från Alsace. Du kan ta samma vin i såsen eller ett torrt neutralt vitt vin.

En rensad bit ugnsbakad bit rödingfilé med kokt delikatesspotatis, grön sparris, vitvinssås och gröna blad på tallrik.
Rensa och plocka ut filéerna på den ugnsbakade fisken - ovan röding - och servera som jag gjorde med kokt delikatesspotatis, grön sparris, vitvinssås och gröna blad som spenat och ruccola.

3 portioner ugnsbakad röding

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram rensad hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax
  • 0,5 dl hackad dill eller någon tsk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller någon tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • VITVINSSÅS: 2 msk smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 400 gram färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri potatis
  • 250 gram grön eller vit sparris
  • 40 gram grönsallad som ex. färsk babyspenat och ruccola
  • 3 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Förbered fisken, kokt potatis, grönsaker samt sås medan ugnen blir varm.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den.
  9. Koka under tiden kokt potatis, gör vitvinssås och tillbehör. Koka sparris mjuk i 5 minuter. Skölj och rensa grönsallad som färsk spenat.
  10. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  11. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
  12. Servera med vitvinssås, potatis, kokt sparris och grönsallad som färsk spenat.
  13. VITVINSSÅS: Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  14. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
E-mail
Medel: 3.7 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 613 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-21