Ugnsbakad röding med vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstek en hel liten fisk med tillbehör. Nyttigt, lättlagat och gott till vardagsmiddag eller helg.

En hel röding på 500-700 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Fisken ska vara fjällad, rensad samt med eller utan huvud. Har du inte fiskbuljong till såsen så ta vatten och en tärning fiskbuljong.

Att dricka till

Vintips blir ett vitt vin som ex. en Riesling från Alsace.

3 portioner ugnsbakad röding

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram rensad hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax
  • 0,5 dl hackad dill eller någon tsk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller någon tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • VITVINSSÅS: 2 msk smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 400 gram färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri potatis
  • 250 gram grön eller vit sparris
  • 40 gram grönsallad som ex. färsk babyspenat
  • 3 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den.
  9. Förbered under tiden kokt potatis, vitvinssås och tillbehör. Koka sparris mjuk i 5 minuter. Skölj och rensa grönsallad som färsk spenat.
  10. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  11. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
  12. Servera med vitvinssås, potatis, kokt sparris och grönsallad som färsk spenat.
  13. VITVINSSÅS: Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  14. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
E-mail
Medel: 3.7 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.