Ugnsbakad röding med vitvinssås

Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.

En hel fisk på 500-700 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Fisken ska vara rensad och med huvud. Har du inte fiskbuljong till såsen så ta vatten och en tärning fiskbuljong.

Vintips blir ett vitt vin som ex. en Riesling från Alsace.

3 portioner ugnsbakad röding

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram rensad hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax
  • 0,5 dl hackad dill eller någon tsk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller någon tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • VITVINSSÅS: 2 msk smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 400 gram färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri potatis
  • 250 gram grön eller vit sparris
  • 40 gram grönsallad som ex. färsk babyspenat
  • 3 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den.
  9. Förbered under tiden kokt potatis, vitvinssås och tillbehör. Koka sparris mjuk i 5 minuter. Skölj och rensa grönsallad som färsk spenat.
  10. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  11. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
  12. Servera med vitvinssås, potatis, kokt sparris och grönsallad som färsk spenat.
  13. VITVINSSÅS: Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  14. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer