Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde

En god vegetarisk pasta med salta smakrika soltorkade tomater samt svamp i en gräddig sås. Du kan ta sojagrädde eller Imat (havregrädde) istället för vanlig grädde.

Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke. Riktigt hemlagat blir det om du lagar egen trofiepasta

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner trofie pasta med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta, förslagsvis Trofie
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • hackad bladpersilja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • Tillbehör: 2 tärnade tomater
  • 20 cm gurka, i tärningar
  • 65 gram grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Pastasås: Häll av oljan från tomaterna och spara den.
  3. Strimla tomaterna och lägg på en tallrik vid sidan.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök samt skölj och dela svampen.
  5. Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i tre msk av oljan från tomaterna.
  6. Pudra över mjöl och rör runt.
  7. Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  8. Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  9. Koka pastan. Trofie kokas i 10 minuter.
  10. Häll av pastan och blanda med svampsåsen, bacon och i en stor skål eller kastrull.
  11. Servera trofiepastan med riven ost vid sidan.
  12. Vidare är tärnad tomat och gurka samt grönsallad toppade med lite olja från tomaterna samt vinäger gott till pastan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer