Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde

En god vegetarisk pasta med salta smakrika soltorkade tomater samt svamp i en gräddig sås. Du kan ta sojagrädde eller Imat (havregrädde) istället för vanlig grädde.

Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke. Riktigt hemlagat blir det om du lagar egen trofiepasta

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner trofie pasta med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta, förslagsvis Trofie
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • hackad bladpersilja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • Tillbehör: 2 tärnade tomater
  • 20 cm gurka, i tärningar
  • 65 gram grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Pastasås: Häll av oljan från tomaterna och spara den.
  3. Strimla tomaterna och lägg på en tallrik vid sidan.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök samt skölj och dela svampen.
  5. Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i tre msk av oljan från tomaterna.
  6. Pudra över mjöl och rör runt.
  7. Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  8. Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  9. Koka pastan. Trofie kokas i 10 minuter.
  10. Häll av pastan och blanda med svampsåsen, bacon och i en stor skål eller kastrull.
  11. Servera trofiepastan med riven ost vid sidan.
  12. Vidare är tärnad tomat och gurka samt grönsallad toppade med lite olja från tomaterna samt vinäger gott till pastan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer