Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

En god vegetarisk pasta med salta smakrika soltorkade tomater samt svamp i en gräddig sås.

Varianter

  • Du kan ta sojagrädde eller Imat (havregrädde) istället för vanlig grädde.
  • Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke. Riktigt hemlagat blir det om du lagar egen trofiepasta.
  • Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner trofie pasta med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta, förslagsvis Trofie
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • hackad bladpersilja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • Tillbehör: 2 tärnade tomater
  • 20 cm gurka, i tärningar
  • 65 gram grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Pastasås: Häll av oljan från tomaterna och spara den.
  3. Strimla tomaterna och lägg på en tallrik vid sidan.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök samt skölj och dela svampen.
  5. Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i tre msk av oljan från tomaterna.
  6. Pudra över mjöl och rör runt.
  7. Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  8. Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  9. Koka pastan. Trofie kokas i 10 minuter.
  10. Häll av pastan och blanda med svampsåsen, bacon och i en stor skål eller kastrull.
  11. Servera trofiepastan med riven ost vid sidan.
  12. Vidare är tärnad tomat och gurka samt grönsallad toppade med lite olja från tomaterna samt vinäger gott till pastan.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 547 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.