Torskfilé med bacon
Torskfilé med bacon, potatismos, fisksås, morötter och ärtor.
En rätt inspirerad av hur norrmännen lagar sin fina skreie-torsk som har säsong under senare delen på vinterhalvåret.
Tillagning
- Skär bort ev. skinn på torsken. Plocka ben om du hittar några.
- Dela torsken i fyra lika stora bitar.
- Salta och peppra på torsken och låt den ligga medan du förbereder resten.
- Skala morötter och potatis.
- Dela morötterna i slantar och potatisen i grova bitar.
- Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
- Skär bacon i tärningar.
- Stek bacontärningarna knapriga och lägg sedan över dem på hushållspapper.
- Gör såsen: blanda grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärning samt citronsaft. Koka upp till första bubblan och ta sen från värmen. Tillsätt persiljan. Låt stå.
- Koka ärtor och morotsslantar mjuka i vatten ett par minuter.
- Häll av dem.
- Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Stek torsken i smör i ca 5 minuter per sida för tjocka bitar och 3-4 minuter för lite mindre tjocka. Ös med smör. Kontrollera så att torsken är fint stek genom att försiktigt se så att den precis faller isär i tjocka flagor med ex en kniv och gaffel. Stek annars lite till på låg värme och ös med smör. Torsken kan också brynas i smör och sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
- Servera torskryggen öst med smöret den stekt i samt garnerad med knaprig bacon; vidare med fisksås, potatismos, ärtor och morotsslantar. Pressa gärna lite citronsaft över torsken vid servering.
Val av torsk
- Speciellt gott och lyxigt med färsk torskrygg - gärna Skreietorsk.
- Har du råd och vill ha riktigt fin torsk så köper du en hel bit färsk torskfilé och skär ut bitar av torskryggen. Jag använde norsk Skreie-torsk.
- Billigare men helt ok är den styckfrysta torskfilén.
- Välj MSC-märkt torsk.
Variant
Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal