Torskfile med bacon

Introduktion och förberedelse

Torskfilé med bacon, potatismos, fisksås, morötter och ärtor. Speciellt gott och lyxigt med färsk torskrygg - gärna Skreietorsk.

Har du råd och vill ha riktigt fin torsk så köper du en hel bit färsk torskfilé och skär ut bitar av torskryggen. Jag använde norsk Skreie-torsk. Billigare men helt ok är den styckfrysta torskfilén. Välj MSC-märkt torsk.

En rätt inspirerad av hur norrmännen lagar sin fina skreie-torsk som har säsong under senare delen på vinterhalvåret.

4 portioner torskfile med bacon

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram torskrygg, ca 140 gram per bit - gärna Skreietorsk
  • 75 gram smör
  • Potatismos: 600 gram potatis
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • Sås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad persilja
  • salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 150 gram bacon, ca 1 paket
  • 4 morötter
  • 300 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn på torsken. Plocka ben om du hittar några.
  2. Dela torsken i fyra lika stora bitar.
  3. Salta och peppra på torsken och låt den ligga medan du förbereder resten.
  4. Skala morötter och potatis.
  5. Dela morötterna i slantar och potatisen i grova bitar.
  6. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  7. Skär bacon i tärningar.
  8. Stek bacontärningarna knapriga och lägg sedan över dem på hushållspapper.
  9. Gör såsen: blanda grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärning samt citronsaft. Koka upp till första bubblan och ta sen från värmen. Tillsätt persiljan. Låt stå.
  10. Koka ärtor och morotsslantar mjuka i vatten ett par minuter.
  11. Häll av dem.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
  13. Stek torsken i smör i ca 5 minuter per sida för tjocka bitar och 3-4 minuter för lite mindre tjocka. Ös med smör. Kontrollera så att torsken är fint stek genom att försiktigt se så att den precis faller isär i tjocka flagor med ex en kniv och gaffel. Stek annars lite till på låg värme och ös med smör. Torsken kan också brynas i smör och sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
  14. Servera torskryggen öst med smöret den stekt i samt garnerad med knaprig bacon; vidare med fisksås, potatismos, ärtor och morotsslantar. Pressa gärna lite citronsaft över torsken vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02