Torskfilé med bacon

Introduktion och förberedelse

Torskfilé med bacon, potatismos, fisksås, morötter och ärtor.

En rätt inspirerad av hur norrmännen lagar sin fina skreie-torsk som har säsong under senare delen på vinterhalvåret.

Val av torsk

  • Speciellt gott och lyxigt med färsk torskrygg - gärna Skreietorsk.
  • Har du råd och vill ha riktigt fin torsk så köper du en hel bit färsk torskfilé och skär ut bitar av torskryggen. Jag använde norsk Skreie-torsk.
  • Billigare men helt ok är den styckfrysta torskfilén.
  • Välj MSC-märkt torsk.

Variant

Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.

En stekt fin bit torskrygg av norsk Skreietorsk serverad med sås, knaprig bacon, mos, ärtor och morötter.
En stekt fin bit torskrygg av norsk Skreietorsk serverad med sås, knaprig bacon, mos, ärtor och morötter.

4 portioner torskfile med bacon

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram torskrygg, ca 140 gram per bit - gärna Skreietorsk
  • 75 gram smör
  • Potatismos: 600 gram potatis
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • Sås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad persilja
  • salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 150 gram bacon, ca 1 paket
  • 4 morötter
  • 300 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn på torsken. Plocka ben om du hittar några.
  2. Dela torsken i fyra lika stora bitar.
  3. Salta och peppra på torsken och låt den ligga medan du förbereder resten.
  4. Skala morötter och potatis.
  5. Dela morötterna i slantar och potatisen i grova bitar.
  6. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  7. Skär bacon i tärningar.
  8. Stek bacontärningarna knapriga och lägg sedan över dem på hushållspapper.
  9. Gör såsen: blanda grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärning samt citronsaft. Koka upp till första bubblan och ta sen från värmen. Tillsätt persiljan. Låt stå.
  10. Koka ärtor och morotsslantar mjuka i vatten ett par minuter.
  11. Häll av dem.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
  13. Stek torsken i smör i ca 5 minuter per sida för tjocka bitar och 3-4 minuter för lite mindre tjocka. Ös med smör. Kontrollera så att torsken är fint stek genom att försiktigt se så att den precis faller isär i tjocka flagor med ex en kniv och gaffel. Stek annars lite till på låg värme och ös med smör. Torsken kan också brynas i smör och sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
  14. Servera torskryggen öst med smöret den stekt i samt garnerad med knaprig bacon; vidare med fisksås, potatismos, ärtor och morotsslantar. Pressa gärna lite citronsaft över torsken vid servering.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17