Torskfile med bacon

Torskfilé med bacon, potatismos, fisksås, morötter och ärtor. Speciellt gott och lyxigt med färsk torskrygg - gärna Skreietorsk.

Har du råd och vill ha riktigt fin torsk så köper du en hel bit färsk torskfilé (och skär ut torskryggen) alternativt en fin bit torskrygg. Välj gärna norsk Skreie-torsk. Billigare men helt ok är den styckfrysta torskfilén. Välj MSC-märkt torsk.

En rätt inspirerad av hur norrmännen lagar sin fina skreie-torsk som har säsong på senare vinterhalvåret.

4 portioner torskfile med bacon

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram torskrygg, ca 140 gram per bit - gärna Skreietorsk
  • 75 gram smör
  • Potatismos: 600 gram potatis
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • Sås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad persilja
  • salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 150 gram bacon, ca 1 paket
  • 4 morötter
  • 300 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn på torsken. Plocka ben om du hittar några.
  2. Dela torsken i fyra lika stora bitar.
  3. Salta och peppra på torsken och låt den ligga medan du förbereder resten.
  4. Skala morötter och potatis.
  5. Dela morötterna i slantar och potatisen i grova bitar.
  6. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  7. Skär bacon i tärningar.
  8. Stek bacontärningarna knapriga och lägg sedan över dem på hushållspapper.
  9. Gör såsen: blanda grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärning samt citronsaft. Koka upp till första bubblan och ta sen från värmen. Tillsätt persiljan. Låt stå.
  10. Koka ärtor och morotsslantar mjuka i vatten ett par minuter.
  11. Häll av dem.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
  13. Stek torsken i smör i ca 5 minuter per sida för tjocka bitar och 3-4 minuter för lite mindre tjocka. Ös med smör. Kontrollera så att torsken är fint stek genom att försiktigt se så att den precis faller isär i tjocka flagor med ex en kniv och gaffel. Stek annars lite till på låg värme och ös med smör. Torsken kan också brynas i smör och sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
  14. Servera torskryggen öst med smöret den stekt i samt garnerad med knaprig bacon; vidare med fisksås, potatismos, ärtor och morotsslantar. Pressa gärna lite citronsaft över torsken vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer