Tagliatelle med kyckling och tomatsås

God pasta till vardags eller helg. Pasta som agliatelle med kycklingfilé och mustig tomatsås. Istället för tagliatelle kan du ta spagetti, skruvar eller valfri sorts pasta.

Hela skalade tomater går också bra i tomatsåsen. Hacka då sönder dem med en stekspade efter de kokat ett tag.
Gott till är en sallad med skivad bifftomat, grönsallad och salladsdressing.

4 portioner tagliatelle med kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram torkad tagliatelle eller två paket 250 gram färsk tagliatelle
  • 250 gram kycklingfilé
  • 1 msk olivolja
  • Tomatsås: 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller 0,5 kruka färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i någon minut.
  4. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 10 minuter - helst längre (ca 40 minuter) på låg värme. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  5. Tärna eller strimla kycklingen.
  6. Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna (gärna med höga kanter). Krydda med salt och svartpeppar.
  7. Häll tomatsåsen över kycklingen (om du har en stekpanna med höga kanter) eller tillsätt kycklingen till tomatsåsen i samma eller en ny gryta. Låt puttra medan du kokar pastan.
  8. Koka upp ca 3 liter vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  9. Riv ost.
  10. Koka torkad tagliatelle enligt paket (vanligtvis i 5-6 minuter). Färsk tagliatelle kokar du enligt paket (vanligtvis 2-3 minuter).
  11. Blanda pastan med kycklingen och tomatsåsen. Strö gärna över riven ost samt servera med grönsallad, skivad bifftomat och salladsdressing (eller olivolja och vinäger).
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer