Sirapslimpor

Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga bröd för billig peng.
Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
Istället för vatten kan du ta mjölk.

4 sirapslimpor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,2 liter vatten
  • 2 pkt jäst, 100 gram
  • 1 msk salt
  • 1 dl sirap
  • 2 kr rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
  3. Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
  4. Tillsätt salt, sirap och ev. brödkrydda.
  5. Rör i och blanda ut rågsikten till en jämn och fast deg. Spara 3 dl rågsikt till utbakningen.
  6. Knåda och arbeta degen smidig för hand ca 10 för hand eller 5 i degmaskin.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Smörj en långpanna med lite olja eller lägg i ett bakplåtspapper.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig nåon minut.
  10. Dela i fyra delar och forma limpor.
  11. Lägg limporna på tvären jämte varandra i långpannan. Pensla mellan bröden med olja eller smält smör (så att de ej fastnar ihop så mycket). Nagga dem med en gaffel på toppen om du vill.
  12. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  13. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
  14. Grädda sirapslimporna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer