Sirapslimpor
Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga rågsiktslimpor smaksatt med lite sirap.
Här bakade i en långpanna så de blir nästan som brytlimpor - bara att bryta isär.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
- Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
- Tillsätt salt, sirap och ev. brödkrydda.
- Rör i och blanda ut rågsikten till en jämn och fast deg. Spara 3 dl rågsikt till utbakningen.
- Knåda och arbeta degen smidig för hand ca 10 för hand eller 5 i degmaskin.
- Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Smörj en långpanna med lite olja eller lägg i ett bakplåtspapper.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig nåon minut.
- Dela i fyra delar och forma limpor.
- Lägg limporna på tvären jämte varandra i långpannan. Pensla mellan bröden med olja eller smält smör (så att de ej fastnar ihop så mycket). Nagga dem med en gaffel på toppen om du vill.
- Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
- Grädda sirapslimporna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
- Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
Varianter
- Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
- Istället för vatten kan du ta mjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal