Sirapslimpor

Introduktion och förberedelse

Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga rågsiktslimpor smaksatt med lite sirap.

Här bakade i en långpanna så de blir nästan som brytlimpor - bara att bryta isär.

Varianter

  • Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
  • Istället för vatten kan du ta mjölk.

4 sirapslimpor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,2 liter vatten
  • 2 pkt jäst, 100 gram
  • 1 msk salt
  • 1 dl sirap
  • 2 kg rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
  3. Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
  4. Tillsätt salt, sirap och ev. brödkrydda.
  5. Rör i och blanda ut rågsikten till en jämn och fast deg. Spara 3 dl rågsikt till utbakningen.
  6. Knåda och arbeta degen smidig för hand ca 10 för hand eller 5 i degmaskin.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Smörj en långpanna med lite olja eller lägg i ett bakplåtspapper.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig nåon minut.
  10. Dela i fyra delar och forma limpor.
  11. Lägg limporna på tvären jämte varandra i långpannan. Pensla mellan bröden med olja eller smält smör (så att de ej fastnar ihop så mycket). Nagga dem med en gaffel på toppen om du vill.
  12. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  13. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
  14. Grädda sirapslimporna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14