Sirapslimpor

Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga bröd för billig peng.
Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
Istället för vatten kan du ta mjölk.

4 sirapslimpor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,2 liter vatten
  • 2 pkt jäst, 100 gram
  • 1 msk salt
  • 1 dl sirap
  • 2 kr rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
  3. Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
  4. Tillsätt salt, sirap och ev. brödkrydda.
  5. Rör i och blanda ut rågsikten till en jämn och fast deg. Spara 3 dl rågsikt till utbakningen.
  6. Knåda och arbeta degen smidig för hand ca 10 för hand eller 5 i degmaskin.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Smörj en långpanna med lite olja eller lägg i ett bakplåtspapper.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig nåon minut.
  10. Dela i fyra delar och forma limpor.
  11. Lägg limporna på tvären jämte varandra i långpannan. Pensla mellan bröden med olja eller smält smör (så att de ej fastnar ihop så mycket). Nagga dem med en gaffel på toppen om du vill.
  12. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  13. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
  14. Grädda sirapslimporna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer