Pilaffris

Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.

Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.

Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det finns nu att köpa i svenska butiker också (Arla har något de kallar Kockserien med bla klarifierat smör). Det går annars bra med vanligt smör eller att själv skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten. Sedan sparar du bara den översta klara smöroljan och häller bort det som är kvar. 

4 portioner pilaffris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 msk smör, ghee eller olivolja
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta (valfritt)
  • 3 dl långkornigt ris, gärna basmatiris
  • 5 dl grönsaksbuljong eller 5 dl vatten och en buljongtärning
  • 1 tsk gurkmeja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
  3. Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
  5. Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  6. Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer