Pilaffris
Introduktion och förberedelse
Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.
Med ärtor
Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.
Med klarerat smör
Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i bland annat indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det finns nu att köpa i svenska butiker också (Arla har något de kallar Kockserien med bla klarifierat smör).
Det går annars bra med vanligt smör eller att själv skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten. Sedan sparar du bara den översta klara smöroljan och häller bort det som är kvar.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
- Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
- Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
- Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
- Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal