Pilaffris

Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.

Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.

Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det finns nu att köpa i svenska butiker också (Arla har något de kallar Kockserien med bla klarifierat smör).

Det går annars bra med vanligt smör eller att själv skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten. Sedan sparar du bara den översta klara smöroljan och häller bort det som är kvar.

4 portioner pilaffris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 msk smör, ghee eller olivolja
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta (valfritt)
  • 3 dl långkornigt ris, gärna basmatiris
  • 5 dl grönsaksbuljong eller 5 dl vatten och en buljongtärning
  • 1 tsk gurkmeja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
  3. Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
  5. Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  6. Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer