Pilaffris
Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
- Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
- Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
- Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
- Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.
Serveringsförslag
Pilaffris passar som lite festligare tillbehör än vanligt kokt ris till det mesta.
Med ärtor
Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.
Med klarifierat smör
Ghee är klarifierat smör även kallat skirat smör eller smörolja som används i bland annat indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det finns nu att köpa i svenska butiker också.
Det går annars bra med vanligt smör eller att själv skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten. Sedan sparar du bara den översta klara smöroljan och häller bort det som är kvar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal