Ökensandkakor
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet ökensand.
Kakorna får smak av brynt smör.
Tillagning
- Smält och bryn smöret i en stor kastrull. Låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret.
- Ställ att svalna till rumstemperatur och sedan i kylskåpet i en timme.
- Blanda socker, vaniljsocker och bakpulver.
- Rör i och vispa det sedan i smöret någon minut.
- Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda ihop till en deg.
- Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Du kan baka ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel. Du bör få ut ca 25 småkakor av degen. Räkna ca 1 msk per kaka. Du kan också rulla ut degen till längder och sedan skära dem i lagom bitar. Lägg dem då på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
- Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Tips
Man får ha lite framförhållning då först det brynta smöret ska kallna samt degen vila.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal