Ökensandkakor

Introduktion och förberedelse

Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet ökensand.

Kakorna får smak av brynt smör.

Man får ha lite framförhållning då först det brynta smöret ska kallna samt degen vila.

25 st ökensandkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull. Låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret.
  2. Ställ att svalna till rumstemperatur och sedan i kylskåpet i en timme.
  3. Blanda socker, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Rör i och vispa det sedan i smöret någon minut.
  5. Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda ihop till en deg.
  6. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Du kan baka ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel. Du bör få ut ca 25 småkakor av degen. Räkna ca 1 msk per kaka. Du kan också rulla ut degen till längder och sedan skära dem i lagom bitar. Lägg dem då på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  9. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02