Ökensandkakor Ökensand

Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Man får ha lite framförhållning då först det brynta smöret ska kallna samt degen vila.

25 st ökensandkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull. Låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret.
  2. Ställ att svalna till rumstemperatur och sedan i kylskåpet i en timme.
  3. Blanda socker, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Rör i och vispa det sedan i smöret någon minut.
  5. Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda ihop till en deg.
  6. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Du kan baka ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel. Du bör få ut ca 25 småkakor av degen. Räkna ca 1 msk per kaka. Du kan också rulla ut degen till längder och sedan skära dem i lagom bitar. Lägg dem då på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  9. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer