Laxfjärilar med soja- och sesamsås
Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Tillagning
- Börja koka riset enligt paket.
- Skala och finhacka ingefära.
- Rensa och skölj färsk spenat.
- Värm en stekpanna med 1 msk olja och bryn laxfiléerna en minut på båda sidor. Ta upp laxen och lägg på en tallrik. Tillsätt ingefära, sesamolja, honung, vatten och soja till stekpannan. Rör om och koka upp. Lägg i laxfjärilarna igen och koka ihop en minut och sätt sedan åt sidan.
- Fräs spenaten mjuk eller tills den tinat i en msk olja i en kastrull eller panna med höga kanter.
- Servera laxfjärilarna på spenaten och skeda över soja- och sesamsåsen samt servera med kokt ris. Garnera ev. med rostade sesamfrön.
Garnering
Garnera ev. laxen med rostade vita eller svarta sesamfrön.
Val av lax
- Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril.
- Det går också bra med laxkotletter.
- Köp gärna MSC-märkt lax.
Varianter
Istället för babyspenat kan du ta storbladig spenat som du sköljer och skär bort de grövre delarna på.
Istället för spenat blir det gott med bok choy, spetskål, grönkål, sockerärtor eller vaxbönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 496 kcal