Laxfjärilar med soja- och sesamsås

Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.
Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril. Det går också bra med laxkotletter.
Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.

4 portioner laxfjärilar med soja- och sesamsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 laxfjärilar ca 600 gram totalt, alt. 4 bitar laxfilé eller 4 laxkotletter
  • 2 msk matolja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl vatten
  • 200 gram fryst bladspenat eller 500 gram färsk spenat
  • Tillbehör: kokt klibbigt ris ex. thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Skala och finhacka ingefära.
  3. Rensa och skölj färsk spenat.
  4. Värm en stekpanna med 1 msk olja och bryn laxfiléerna en minut på båda sidor. Ta upp laxen och lägg på en tallrik. Tillsätt ingefära, sesamolja, honung, vatten och soja till stekpannan. Rör om och koka upp. Lägg i laxfjärilarna igen och koka ihop en minut och sätt sedan åt sidan.
  5. Fräs spenaten mjuk eller tills den tinat i en msk olja i en kastrull eller panna med höga kanter.
  6. Servera laxfjärilarna på spenaten och skeda över soja- och sesamsåsen samt servera med kokt ris. Garnera ev. med rostade sesamfrön.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer