Laxfjärilar med soja- och sesamsås

Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.
Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril. Det går också bra med laxkotletter.
Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.

4 portioner laxfjärilar med soja- och sesamsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 laxfjärilar ca 600 gram totalt, alt. 4 bitar laxfilé eller 4 laxkotletter
  • 2 msk matolja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl vatten
  • 200 gram fryst bladspenat eller 500 gram färsk spenat
  • Tillbehör: kokt klibbigt ris ex. thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Skala och finhacka ingefära.
  3. Rensa och skölj färsk spenat.
  4. Värm en stekpanna med 1 msk olja och bryn laxfiléerna en minut på båda sidor. Ta upp laxen och lägg på en tallrik. Tillsätt ingefära, sesamolja, honung, vatten och soja till stekpannan. Rör om och koka upp. Lägg i laxfjärilarna igen och koka ihop en minut och sätt sedan åt sidan.
  5. Fräs spenaten mjuk eller tills den tinat i en msk olja i en kastrull eller panna med höga kanter.
  6. Servera laxfjärilarna på spenaten och skeda över soja- och sesamsåsen samt servera med kokt ris. Garnera ev. med rostade sesamfrön.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer