Laxfjärilar med soja- och sesamsås

Introduktion och förberedelse

Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.

Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.

kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril.

Det går också bra med laxkotletter.

Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.

4 portioner laxfjärilar med soja- och sesamsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 laxfjärilar ca 600 gram totalt, alt. 4 bitar laxfilé eller 4 laxkotletter
  • 2 msk matolja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl vatten
  • 200 gram fryst bladspenat eller 500 gram färsk spenat
  • Tillbehör: kokt klibbigt ris ex. thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Skala och finhacka ingefära.
  3. Rensa och skölj färsk spenat.
  4. Värm en stekpanna med 1 msk olja och bryn laxfiléerna en minut på båda sidor. Ta upp laxen och lägg på en tallrik. Tillsätt ingefära, sesamolja, honung, vatten och soja till stekpannan. Rör om och koka upp. Lägg i laxfjärilarna igen och koka ihop en minut och sätt sedan åt sidan.
  5. Fräs spenaten mjuk eller tills den tinat i en msk olja i en kastrull eller panna med höga kanter.
  6. Servera laxfjärilarna på spenaten och skeda över soja- och sesamsåsen samt servera med kokt ris. Garnera ev. med rostade sesamfrön.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.