Langos langosrecept

Langos eller langosrecept. Laga hemgjorda langos. Langos är goda som ex. förrätt. Fritera egna ungerska langos och toppa med det du gillar.
Gillar du vitlök kan du göra vitlökslangos genom att toppa langosen med pressad vitlök blandat med gräddfil eller pensla langosen med vitlökssmör.
Nedan förslag på lyxig langostopping med räkor, gräddfil, rom, hackad rödlök samt riven ost.
Klassiskt är också med stenbitsrom samt hackad rödlök, gräslök, riven ost och creme fraiche.
Servera langosbröden nyfriterade, ljumma eller rumsvarma och fördela toppingen på dem. Langos är ej goda kalla och gamla.

14 langos

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 stor kokt potatis
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl mjöl samt till utbakning
  • 1 liter majsolja till fritering
  • Förslag på langostopping med räkor: 2 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • 1 hackad rödlök
  • 1 burk räkor i lag

Tillagning

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
  2. Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
  3. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda.
  4. Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.
  5. Gör fyllningen: smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med räkor och hackad schalottenlök.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer