Langos

Introduktion och förberedelse för fritering

Laga hemgjorda langos som är friterad bröd. Hur du gör langosdeg och sedan friterar dem samt serverar med valfria toppings.

Langos är goda som ex. förrätt. Langos kommer från Ungern och är vanliga på i Sverige på festival.

Förslag på toppings

  • Gillar du vitlök kan du göra vitlökslangos genom att toppa langosen med pressad vitlök blandat med gräddfil eller pensla langosen med mjukt vitlökssmör.
  • Nedan förslag på lyxig langostopping med räkor, gräddfil, rom, hackad rödlök samt riven ost.
  • Klassiskt är också med stenbitsrom samt hackad rödlök, gräslök, riven ost och creme fraiche.

Servera nyfriterade

Servera langosbröden nyfriterade, ljumma eller rumsvarma och fördela toppingen på dem. Langos är ej goda kalla och gamla.

14 langos

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 stor kokt potatis
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl mjöl samt till utbakning
  • 1 liter majsolja till fritering
  • Förslag på langostopping med räkor: 2 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • 1 hackad rödlök
  • 1 burk räkor i lag

Tillagning

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
  2. Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
  3. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda.
  4. Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.
  5. Gör fyllningen: smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med räkor och hackad schalottenlök.
E-mail
Medel: 3.6 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.