Kycklinggryta med röd curry

Kycklinggryta med röd curry och kokos. Servera med jasminris eller annat klibbigt ris.

4 portioner kycklinggryta med röd curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 3 msk matolja
  • 1 stor röd chilifrukt eller 4 små röda chilis (eller efter smak)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 3 tsk röd currypasta
  • 4 tsk tamarind (valfritt)
  • 2 tsk räkpasta (valfritt)
  • 1 burk kokosgrädde eller kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 6 champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 200 gram gröna bönor
  • 1 burk bambuskott eller motsvarande hela skott
  • 1 burk minimajs eller ca 5 färska minimajs
  • 10 blad thaibasilika
  • 6 kaffir limeblad
  • 1 tsk socker
  • 3 msk limesaft
  • 5 msk fisksås
  • 1 dl hackad färsk koriander (0,5 kruka)
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och pressa vitlöken i en kastrull.
  3. Skölj och hacka chilin samt tillsätt den.
  4. Fräs vitlök och chili i oljan. Rör då och då.
  5. Krossa det nedre partiet på citrongräset och skär i ca 5 cm bitar. Tillsätt dem samt tamarind, röd currypasta och räkpasta.
  6. Skär kycklingen i ca 2x2 cm tärningar och tillsätt dem.
  7. Tillsätt kokosgrädde eller kokosmjölk samt vatten. Koka upp.
  8. Skölj och skär champinjoner, bönor och paprika i bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt bambuskott, minimajs, thaibasilika, limeblad, socker, pressad lime och fisksås.
  10. Koka upp.
  11. Smaka av thaigrytan med ev. mer röd currypasta för mer hetta, mer fisksås för sälta och socker för sötma.
  12. Servera kycklinggrytan med färsk hackad koriander på toppen och kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer