Kycklinggryta med röd curry

Kycklinggryta med röd curry och kokos. Servera med jasminris eller annat klibbigt ris.

4 portioner kycklinggryta med röd curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 3 msk matolja
  • 1 stor röd chilifrukt eller 4 små röda chilis (eller efter smak)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 3 tsk röd currypasta
  • 4 tsk tamarind (valfritt)
  • 2 tsk räkpasta (valfritt)
  • 1 burk kokosgrädde eller kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 6 champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 200 gram gröna bönor
  • 1 burk bambuskott eller motsvarande hela skott
  • 1 burk minimajs eller ca 5 färska minimajs
  • 10 blad thaibasilika
  • 6 kaffir limeblad
  • 1 tsk socker
  • 3 msk limesaft
  • 5 msk fisksås
  • 1 dl hackad färsk koriander (0,5 kruka)
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och pressa vitlöken i en kastrull.
  3. Skölj och hacka chilin samt tillsätt den.
  4. Fräs vitlök och chili i oljan. Rör då och då.
  5. Krossa det nedre partiet på citrongräset och skär i ca 5 cm bitar. Tillsätt dem samt tamarind, röd currypasta och räkpasta.
  6. Skär kycklingen i ca 2x2 cm tärningar och tillsätt dem.
  7. Tillsätt kokosgrädde eller kokosmjölk samt vatten. Koka upp.
  8. Skölj och skär champinjoner, bönor och paprika i bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt bambuskott, minimajs, thaibasilika, limeblad, socker, pressad lime och fisksås.
  10. Koka upp.
  11. Smaka av thaigrytan med ev. mer röd currypasta för mer hetta, mer fisksås för sälta och socker för sötma.
  12. Servera kycklinggrytan med färsk hackad koriander på toppen och kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer