Kycklingfilé med broccoligratäng

Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.
Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).
Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 600 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.
Istället för färsk broccoli kan du ta 750 gram frysta broccolibuketter till 4 portioner.

4 portioner kycklingfilé med broccoligratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 kg färsk broccoli
  • OSTSÅS: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)
  • TOMAT- OCH GRÖNSALLAD: 4 tomater
  • 60 gram grönsallad av valfri sort
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Eller skiva dem i vardera två skivor. Lägg i en skål med olivolja, rosmarin, pressad vitlök, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  4. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  5. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  6. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  7. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  8. Häll av broccolin i ett durkslag.
  9. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  10. Värm en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor.
  11. Sänk värmen och låt steka färdigt på låg värme medan du lagar broccoligratängen i ugnen.
  12. Rör ner den grovrivna osten i gratängsåsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  13. Blanda grädde (och ev. ägg i ett glas eller bunke) och rör ner i såsen.
  14. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  15. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
  16. Skölj och tärna tomater. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i ett glas till salladsdressing. Skölj sallad. Lägg upp på fat eller tallrik och skeda över dressingen.
  17. Servera kycklingfiléerna med broccoligratängen samt tomat- och grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer