Kycklingfilé med broccoligratäng

Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.
Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).
Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 600 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.
Istället för färsk broccoli kan du ta 750 gram frysta broccolibuketter till 4 portioner.

4 portioner kycklingfilé med broccoligratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 kg färsk broccoli
  • OSTSÅS: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)
  • TOMAT- OCH GRÖNSALLAD: 4 tomater
  • 60 gram grönsallad av valfri sort
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Eller skiva dem i vardera två skivor. Lägg i en skål med olivolja, rosmarin, pressad vitlök, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  4. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  5. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  6. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  7. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  8. Häll av broccolin i ett durkslag.
  9. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  10. Värm en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor.
  11. Sänk värmen och låt steka färdigt på låg värme medan du lagar broccoligratängen i ugnen.
  12. Rör ner den grovrivna osten i gratängsåsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  13. Blanda grädde (och ev. ägg i ett glas eller bunke) och rör ner i såsen.
  14. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  15. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
  16. Skölj och tärna tomater. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i ett glas till salladsdressing. Skölj sallad. Lägg upp på fat eller tallrik och skeda över dressingen.
  17. Servera kycklingfiléerna med broccoligratängen samt tomat- och grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer