Kycklingfilé med broccoligratäng
Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad.
Gott och nyttigt.
Tillagning
- Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Eller skiva dem i vardera två skivor. Lägg i en skål med olivolja, rosmarin, pressad vitlök, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
- Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
- Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
- Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
- Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
- Häll av broccolin i ett durkslag.
- Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
- Värm en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor.
- Sänk värmen och låt steka färdigt på låg värme medan du lagar broccoligratängen i ugnen.
- Rör ner den grovrivna osten i gratängsåsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
- Blanda grädde (och ev. ägg i ett glas eller bunke) och rör ner i såsen.
- Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
- Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
- Skölj och tärna tomater. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i ett glas till salladsdressing. Skölj sallad. Lägg upp på fat eller tallrik och skeda över dressingen.
- Servera kycklingfiléerna med broccoligratängen samt tomat- och grönsalladen.
Varianter
- Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
- Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).
- Istället för färsk broccoli kan du ta 750 gram frysta broccolibuketter till 4 portioner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 688 kcal