Kycklingfilé med broccoligratäng

Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.

Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.

Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).

Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 600 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.

Istället för färsk broccoli kan du ta 750 gram frysta broccolibuketter till 4 portioner.

4 portioner kycklingfilé med broccoligratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 kg färsk broccoli
  • OSTSÅS: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)
  • TOMAT- OCH GRÖNSALLAD: 4 tomater
  • 60 gram grönsallad av valfri sort
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Eller skiva dem i vardera två skivor. Lägg i en skål med olivolja, rosmarin, pressad vitlök, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  4. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  5. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  6. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  7. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  8. Häll av broccolin i ett durkslag.
  9. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  10. Värm en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor.
  11. Sänk värmen och låt steka färdigt på låg värme medan du lagar broccoligratängen i ugnen.
  12. Rör ner den grovrivna osten i gratängsåsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  13. Blanda grädde (och ev. ägg i ett glas eller bunke) och rör ner i såsen.
  14. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  15. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
  16. Skölj och tärna tomater. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i ett glas till salladsdressing. Skölj sallad. Lägg upp på fat eller tallrik och skeda över dressingen.
  17. Servera kycklingfiléerna med broccoligratängen samt tomat- och grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer