Köttfärskorvar i tomatsås

Köttfärskorvar eller köttbullar i tomatsås. Gott med pasta som tagliatelle eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad, kokta grönsaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.

6 portioner köttfärskorvar eller bullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g köttfärs som blandfärs eller valfri färs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. parmesan eller grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt pasta som tagliatelle eller klyftpotatis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  3. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  4. Ugnstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.Gör under tiden iordning tomatsåsen: Skala och hacka lök.
  5. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  6. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och koka under tiden köttet får färg.
  7. Förbered kokt pasta eller klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  8. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över korvarna samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  9. Låt dressingen stå i kylskåpet ca 10 minuter.
  10. Servera köttfärskorvarna i tomatsåsen med pasta eller valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta grönsaker, grönsallad samt ev. tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer