Köttfärskorvar i tomatsås

Köttfärskorvar eller köttbullar i tomatsås. Gott med pasta som tagliatelle eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad, kokta grönsaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.

6 portioner köttfärskorvar eller bullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g köttfärs som blandfärs eller valfri färs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. parmesan eller grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt pasta som tagliatelle eller klyftpotatis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  3. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  4. Ugnstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.Gör under tiden iordning tomatsåsen: Skala och hacka lök.
  5. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  6. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och koka under tiden köttet får färg.
  7. Förbered kokt pasta eller klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  8. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över korvarna samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  9. Låt dressingen stå i kylskåpet ca 10 minuter.
  10. Servera köttfärskorvarna i tomatsåsen med pasta eller valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta grönsaker, grönsallad samt ev. tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer