Köttfärskorvar i tomatsås

Köttfärskorvar eller köttbullar i tomatsås.

Gott med pasta som tagliatelle eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad, kokta grönsaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.

6 portioner köttfärskorvar eller bullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g köttfärs som blandfärs eller valfri färs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. parmesan eller grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt pasta som tagliatelle eller klyftpotatis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  3. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  4. Ugnstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.Gör under tiden iordning tomatsåsen: Skala och hacka lök.
  5. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  6. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och koka under tiden köttet får färg.
  7. Förbered kokt pasta eller klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  8. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över korvarna samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  9. Låt dressingen stå i kylskåpet ca 10 minuter.
  10. Servera köttfärskorvarna i tomatsåsen med pasta eller valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta grönsaker, grönsallad samt ev. tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer