Halloncheesecake

En god cheesecake smaksatt med hallon, toppad med hallongelé och med botten av Digestivekex som ej behöver bakas.
En kall cheesecake som lagas med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin.

12 bitar halloncheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 35 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 200 gram Digestivekex
  • 200 gram färska hallon
  • 5 gelatinblad
  • 500 g naturell Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 0,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 1,75 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • 5 blad gelatin till gelé på toppen
  • 1,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 2 msk socker
  • Garnering: 1 dl kokos
  • 12 några blad färsk citronmeliss eller färsk mynta
  • 100 gram färska hallon (valfritt)

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Hallonsaft: Koka upp och mosa ihop hallonen i en kastrull. Häll av saften i en sil och låt hallonsaften den svalna. Släng kärnorna.
  8. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med hallonsaften.
  13. Vispa ner gelatinsaften i fyllningen och bred ut i formen.
  14. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  15. Hallongelé: värm hallonsaften tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  16. Låt svalna till ca 40 grader och häll hallongelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  17. Strö över kokos i ett tunt jämnt lager över hallongelén.
  18. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  19. Garnera gärna med färska blad citronmeliss eller mynta samt ev. färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer