Halloncheesecake

En god cheesecake smaksatt med hallon, toppad med hallongelé och med botten av Digestivekex som ej behöver bakas.
En kall cheesecake som lagas med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin.

12 bitar halloncheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 35 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 200 gram Digestivekex
  • 200 gram färska hallon
  • 5 gelatinblad
  • 500 g naturell Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 0,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 1,75 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • 5 blad gelatin till gelé på toppen
  • 1,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 2 msk socker
  • Garnering: 1 dl kokos
  • 12 några blad färsk citronmeliss eller färsk mynta
  • 100 gram färska hallon (valfritt)

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Hallonsaft: Koka upp och mosa ihop hallonen i en kastrull. Häll av saften i en sil och låt hallonsaften den svalna. Släng kärnorna.
  8. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med hallonsaften.
  13. Vispa ner gelatinsaften i fyllningen och bred ut i formen.
  14. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  15. Hallongelé: värm hallonsaften tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  16. Låt svalna till ca 40 grader och häll hallongelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  17. Strö över kokos i ett tunt jämnt lager över hallongelén.
  18. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  19. Garnera gärna med färska blad citronmeliss eller mynta samt ev. färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer